Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

02. 06. 2016. 22:56 >> 22:38

OTVORENA IZLOŽBA

Jovićević "cetinjski likovni alhemičar"

U Ministarstvu kulture na Cetinju danas je otvorena izložba “Svjetlost i vrijeme“ autora Mihaila Jovićevića. Izložbu je otvorio publicista Marko Špadijer, glavni urednik časopisa „Matica“.

Špadijer je na otvaranju kazao da je Jovićević cetinjski likovni alhemičar koji je, po stilu i motivima svojih radova, jedinstvena pojava u crnogorskom slikarstvu.

„Jovićević je umjetnik ateljea i istraživanja likovnih mogućnosti. Opsjednut idejama i maštom o čovjeku u realnom i metafizičkom svijetu, u početku je slikao čovjeka kao osamljen lik koji traži svoje mjesto u društvu. Zatim se čovjek utopio u gomilu, masu zavedenu jednoumljem“, rekao je Špadijer, dodavši da je Jovićević umjetnik ovog vremena koji traži nove likovne dimenzije biblijskih tema, te da je i Bogorodicu iz Loreta, renesansnu priču Đurđa Crnojevića, „skinuo“ sa zastavice knjige Crnojevića štamparije i pretvorio u svoju Đokondu.

Slikar Mihailo Jovićević, istaknuti crnogorski kulturni stvaralac, ovom postavkom djela, rađenih većinom u kombinovanoj tehnici, tretira religijske teme, uzimajući kao motiv hrišćansku tradiciju, uobličenu u poseban likovni izraz. Usmjeren na lik Bogorodice, otvoreno sugeriše na posebnu povezanost našeg kulturnog prostora i ikona Djevice Marije.

Izložba „Svjetlost i vrijeme“ organizovana je u sklopu programa koji prati 14. sjednicu Borda Foruma slovenskih kultura, koja se od 2. do 4. juna održava na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније