Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

20. 11. 2015. 15:36 >> 15:24

BJELANOVIĆ O USPJESIMA

Posvetili život Bjelopoljskom pozorištu

Reditelj Goran Bjelanović dobitnik je brojnih nagrada u zemlji i inostranstvu. Posljednja u nizu je prva nagrada na nedavno održanom osmom “Repassage” festivalu na Ubu, na kojem su igrane predstave pobjednice ovogodišnjih državnih festivala u zemljama nekadašnje Jugoslavije. Goranović za Portal RTCG kaže da su za njegov uspjeh zaslužni i drugi.

„Nije dovoljno da čovjek nešto zna, mora i da mu se posreći. Tako sam i ja imao tu privilegiju da mi na Evropskoj Filmskoj Akademiji, (ESRA – Pariz – Skoplje – Njujork), pozorišnu režiju predaje dr Dejan Projkovski, direktor Makedonskog Narodnog Teatra u Skoplju i čovjek koji je, pored ostalog, postavljao Šekspirovog 'Hamleta' u sred Londona. Možete misliti kakav nauk se može dobiti od takvog autoriteta”, kaže Bjelanović.

Kada je u pitanju predstava  „Odjeci“ ističe glumački doprinos Predraga Vukojevića, Slađane Bubanje, Sanje Ćirović i Vlada Tomovića.

“Ekipa koja ne igra, već živi pozorište. U pitanju su glumci koji su poodavno podigli standarde u glumačkom izrazu, ne samo amaterske glumačke scene. Kad vam se tako posreći lični talenat, sjajna obuka i kvalitetni saradnici uspjeh nije moguće zaobići, pa da se potrudite iz sve snage”, smatra reditelj.

“Repassage” festival u Ubu je, kaže, amaterski samo u predznaku.

“Sve pobjedničke predstave, ni malo slučajno, režirali su profesionalci. A kada je već o profesionalizmu riječ da kažemo i to da je  bjelopoljsko pozorište trenutno producentsko, a samo je pitanje povoljnijih okolnosti kada će postati i profesionalno. Profesionalizacija pozorišta u našem gradu je, prije i iznad sveg,a zasluga kako umjetnika s kojima sam radio ovu predstavu, tako i Izeta Mulabegovića, Jusufa Jula Bajramspahića, Nade Pavićević, Moma Miladinovića, Ene Numanović, Miodraga Belog Rakonjca, Nele Bošković, Jasmina Čokovića...Riječ, je dakle, o plejadi dokazanih talenata koji su ozbiljan dio života posvetili pozorišnom životu Bijelog Polja. Njihov rad je direktno i inidirektno utkan i u ovoj moj uspjeh, kao što će biti polazna osnova i za brojne predstave i uspjehe koji nas tek očekuju i na tome im ovom prilikom i javno zahvaljujem”, kazao je Bjelanović.

Vukoman Kljajević

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније