Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

B.B. [ RTS ]

01. 04. 2024. 22:44 >> 22:43
Čitaj mi:

PADA GLEDANOST NOVE SERIJE

Netfliksov "Problem tri tijela" se pretvara u problem od pola milijarde dolara

Popularni striming servis Netfliks izgleda da je u nevolji, jer jedna od njihovih najvećih investicija možda neće biti isplativa kao što se očekivalo. Serija "Problem tri tijela" nije ni dvije nedjelje pred publikom, a njena gledanost već dovodi u pitanje snimanje narednih sezona koje bi mogle da koštaju pola milijarde dolara.

Serija "Problem tri tijela" (3 Body Problem) stigla je na Netfliks prije nešto više od nedjelju dana. Nakon prvobitnog uspjeha, prije nekoliko dana serija je spala sa prvog mjesta liste top deset najgledanijih u SAD, a pad je uslijedio i u većini globalnih regiona.

Serija je bila na prvom mjestu po gledanosti u više od 25 zemalja, od 94, u kojima Netfliks prati popularnost svojih sadržaja.

Tokom prvih nekoliko dana poslije objavljivanja, "Problem tri tijela" izjednačio je gledanost sa novom hit serijom Gaja Ričija "Gospoda" (The Gentleman), koja je već tri nedjelje dostupna na servisu i koja je bila najgledanija pune dvije nedjelje nakon debija.

Ova statistika bila bi odlična za neki drugi projekat, ali ne i za "Problem tri tijela", seriju sa budžetom od 20 miliona dolara po epizodi.

Sa osam epizoda po toj cijeni, to je najskuplja prva sezona bilo kog Netfliksovog projekta do sada, mada ima drugih serija čije su kasnije sezone koštale više kao što je to slučaj sa "Čudnijim stvarima" (Stranger Things).

Serija je adaptacija trilogije "Remembrance of Earth's Past" čiji prvi dio nosi naziv "Problem tri tijela". Autor trilogije je nagrađivani kineski pisac Cisjin Liju.

Pred kreatorima serije je izazov da priču iz tri knjige pretoče u ukupno tri sezone. Kažu da su već uradili dosta posla na drugoj sezoni (iako još nema zvanične potvrde da će se nova sezona snimati), ali takođe navode da bi moglo da se desi da im budu potrebne četiri sezone da bi pokrili dešavanja u sve tri knjige.

Količina novca koju bi Netfliks morao da potroši na projekat bila bi ogromna. Za prvih osam epizoda potrošeno je oko 160 miliona dolara. Sa još dvije sezone po istoj cijeni ta suma bi narasla na 480 miliona dolara, što znači da bi četiri sezone koštale 640 miliona dolara. I to pod pretpostavkom da budžet ostane konstantan.

Dešavanja u sljedeće dvije knjige su apsolutno "divlja" i zahtjevala bi više vizuelnih efekata. Glumačka ekipa bi takođe mogla da dobije povišicu do treće sezone. Dakle, troškovi po epizodi mogli bi se popeti na 25 miliona dolara i to za seriju koju je za nekoliko dana dokumentarna drama "Testament: Priča o Mojsiju" (Testament: The Story of Moses) zbacila sa vrha liste 10 najgledanijih.

Pred čelnicima Netfliksa nalaze se važne dileme. Prva glavolomka je da li ukinuti visokoprofilnu seriju zasnovanu na jednoj od najboljih naučno-fantastičnih književnih serija svih vremena nakon adaptacije samo prve knjige.

Druga dilema za direktore popularnog striming servisa potiče od činjenice da je autorski tim serije "Problem tri tijela" tim "Igre prestola" – Dejvid Beniof i Danijel Bret Vajs, a Netfliks sa njima ima ugovor o budućim projektima.

Otkazivanje serije u čiji razvoj se ovaj dvojac već udubio moglo bi da naruši dobre odnose sa njima, a time dovede u pitanje dalju saradnju, što bi koštalo.

A ni cijena da se završi "Problem tri tijela" nije mala, vjerovatno još blizu pola milijarde dolara, ako ne i više od toga.

Tako visoki troškovi mogli bi biti opravdani za projekte poput "Čudnijih stvari", s obzirom na to da je to jedna od najpopularnijih serija u istoriji Netfliksa, ali se čini da "Problem tri tijela" nema statistiku koja bi ga dovela blizu rekordnih gledanosti popularnog striming servisa.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније