Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

М.М.Љ. [ Beta ]

17. 10. 2023. 07:28 >> 07:34

DACNO IZGUBLjENI MODEL

Model Iks-lovca iz Ratova zvijezda prodat za više od 3,13 miliona dolara

Davno izgubljeni model pobunjeničkog Iks-lovca (X-Wing Fighter) koji je korišćen u originalnom filmu "Ratovi zvijezda" Džordža Lukasa iz 1977. godine, prodat je u SAD na aukciji za više od 3,13 miliona dolara, piše Si-En-En (CNN).

Model, korišćen na snimanju završne bitke u "Ratovima zvijezda: Epizoda IV – Nova nada" u kojoj se lovci pobunjeničke alijanse bore protiv lovaca Imperije iznad površine Zvezde smrti, predstavlja "vrhunac među artefaktima iz Ratova zvijezda koji su ikada izašli na tržište", saopštila je aukcijska kuća Heritidž sa sjedištem u Dalasu uoči jučerašnje prodaje.

Dva gornja krila četvorokrilnog lovca obojena su sa po crvenom prugom, što ga identifikuje kao lovca "crvenog vođe" eskadrile.

Početna cijena na licitaciji bila je 400.000 dolara, a model je pripadao pokojnom Gregu Džeinu, tvorcu minijatura nominovanog za nagrade Oskara i Emi. Bio je poznat po radu na "Zvezdanim stazama" i "Bliskim susretima treće vrste"

Model Iks-lovca dugo je bio poznat kao "nestali Iks-lovac", a otkrio ga je tim stručnjaka za vizuelne efekte, pomažući Džeinovoj porodici u pregledanju njegove kolekcije.

"Ovaj model nije prikazivan niti modifikovan otkako je napustio ILM (kompaniju za vizuelne efekte Industrial Light & Magic)", rekao je jedan od tih stručnjaka, Džin Kozicki i dodao: "Za nas koji smo odrasli sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka, i za one među nama koji rade na vizuelnim efektima, ovaj model je značajan nalaz kao Malteški soko".

Minijatura urađena u razmjeri 1:24 bila je jedan od četiri "herojska" modela, napravljena za snimanje krupnih planova u ključnim trenucima svemirske bitke, uključujući snimke borbi u "kanjonu" Zvijezde smrti dok flota pobunjeničkih lovaca pokušava da uništi tu vještačku planetu koja je istovremeno oružje za uništavanje čitavih svjetova.

Nekoliko modela je napravljeno prema mnogo jednostavnijem dizajnu, a četiri "herojska" modela imala su zamršeniju konstrukciju, i širila su svoja četiri krila u "poziciju za napad" u obliku slova iks.

Takođe su imala minijaturnog pilota, električna svjetla u pilotskoj kabini i druge sitne detalje, a otpuštala su i mlaznice iz motora.

Kozicki je za Holivud riporter rekao da nije jasno kako je Džein došao u posed ovog modela, nagađajući da je je stari majstor ponekad dobijao stvari koje je kasnije mijenjao za nešto drugo.

"Bliski susreti treće vrste" Stivena Spilberga i "Ratovi zvijezda" snimljeni su "otprilike u isto vrijeme, i sa grupom ljudi koji se poklapaju", rekao je Kozicki i dodao: "U to vreme niko, čak ni Stiven Spilberg i Džordž Lukas, nisu mogli da predvide uticaj koji će ovi filmovi imati na industriju ili kulturni duh vremena."

Na nedjeljnoj aukciji predstavljeno je još nekoliko predmeta iz „Ratova zvijezda“ iz Džeinove lične kolekcije, uključujući kompletan kostim imperijalnog jurišnika, takođe iz "Nove nade", koji je koštao 645.000 dolara.

Grupa originalnih produkcijskih scenarija je u međuvremenu prodata za 27.500 dolara.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније