Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

[ Objavila: M.M.Lj. ]

02. 07. 2019. 14:43 >> 14:48

FOND SAVJETA EVROPE

Eurimages podržao crnogosrki film "Roda"

Prvi put u istoriji, fond Savjeta Evrope Eurimages podržao je jedan film čiji su nosioci producentske kuće iz Crne Gore. Naša država u taj je fond primljena u januaru ove godine, a crnogorski film "Roda" (The Stork) film biće sniman u koprodukciji Crne Gore, Albanije i Kosova.

 

"Aktivnosti Ministarstva kulture i Filmskog centra Crne Gore, nakon svega nekoliko mjeseci od članstva u fondu Savjeta Evrope Eurimages, dale su prve konkretne rezultate. Na sjednici Eurimages, održanoj u Ženevi, na kojoj je naša država bila ravnopravan učesnik, finansijski je podržan crnogorski film “Roda” (The Stork)", saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Film “Roda” dobio je izuzetno visoke ocjene, a odabran je među 23 projekta, od ukupno 65 prijavljenih.

"Projektu je dodijeljeno traženih 80.000 eura od fonda Eurimages. Reditelj filma je Isa Qosja, a nosioci projekta su crnogorske producentske kuće ABHO film i Artikulacija film", saopšteno je iz Ministarstva.

Inače, reditelj Isa Qosja rođen je u Crnoj Gori, a cjelokupan film “Roda” biće sniman na području Opštine Gusinje. Izuzev crnogorskih producentskih kuća, u koprodukciji će još učestvovati “Tunnel Film” (Albanija) i “One Draft” (Kosovo).

"Podsjetimo, riječ je o četvrtom projektu koji je podržao Eurimages, a koji je izabran za sufinansiranje i od strane Filmskog centra Crne Gore. Prošle godine su podršku dobili filmovi “Sin” (Ines Tanović) i “Nebesa” (Srđan Dragojević), a na martovskom zasijedanju ove godine podržan je projekat “Krvna osveta” Marije Zidar u kojem je Crna Gora, prvi put, bila zvanični koproducent pred fondom Eurimages", navodi se u saopštenju.

Eurimages je fond Savjeta Evrope, osnovan 1989. godine, i namijenjen je kinematografiji.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније