Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Film i pozorište

Vanja Kovačević, TVCG

04. 09. 2017. 21:05 >> 20:38

PODSTICAJNE MJERE

Kako privući strane filmadžije u CG?

Prije nekoliko mjeseci Vlada Crne Gore usvojila je uredbu za unapređenje i razvoj kinematografije, koja podrazumijeva podsticajne mjere, kao što je povraćaj dijela uloženog novca. Sada su stvoreni uslovi da privučemo što više stranih producenata, ali da li je to dovoljno ili moramo li preduzeti još koraka.

Do prije samo nekoliko godina, izgledalo je nemoguće da baš vi budete dio velikih filmskih saga. Danas, to je realnost. Blokbasteri i hit serije, poput "Igre prijestola", Dzejms Bonda i drugih, dijelom se snimaju u Dubrovniku, a vi možete da odete tamo i postanete statista. Druga velika ostvarenja, takođe se snimaju i dosnimavaju u susjedstvu, a Crna Gora nakon donošenja zakona o kinematografiji, i podsticajnih mjera, na dobrom je putu da postane konkurentna.

Osnivanjem Filmskog centra, učinjeno je još više, ne samo u smislu zaokruživanja filmske infrastrukture, već i konkurentnosti naše zemje da susjedima stane uz rame i stranim filmskim ekipama ponudi podjednako dobre uslove kao u Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj... Na svaki uloženi euro, stranim producentima koji snimaju kod nas bi se vraćalo 20 centi.

Jedna od rijetik produkcijskih kuća koja se bavi tzv prodakš servisom je Artikulacija, a njen prvi čovjek Ivan Đurović kaže da bi od snimanja blokbastera korist imali inosttrane filmadžije, ali i mi.

Stvaranjem  filmske infrastrukture učinjeno je mnogo. Ali ono na čemu trebamo još mnogo raditi je uvezivanje države i naših filmadžija, stvaranje uslova i ambijenta u kojem bi rado boravili i radili inostrani producenti i obuka naših filmskih radnika koji bi kroz određeni period mogli da obavljaju zadatke za strane filmske ekipe.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније