Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M. [ RTS ]

16. 04. 2024. 16:07 >> 16:07
Čitaj mi:

NASTAVLJENO SUĐENJE

Svjedok tvrdi da nema saznanja o Zviceru

U Specijalnom sudu u Beogradu u nastavku suđenja pripadnicima grupe "Vračarci", optuženima za tri teška ubistva i šest pokušaja teških ubistava, oštećeni S. D. je ispričao kako je došlo do njegovog ranjavanja. Prikazani su i oduzeti predmeti iz stanova optuženih.

S. D. je rekao da je 29. decembra 2019. godine došao u Beograd iz Novog Pazara nakon što se preko "Skaj" aplikacije povezao sa osobom radi kupovine opojne droge kokain.

Dodao je da je svoja saznanja prenio tadašnjem načelniku Slobodanu Milenkoviću, koji ga je pozvao da dođe u Beograd kako bi učestvovali u akciji kojom bi utvrdili ko je želio da proda taj kokain.

Naglasio je da mu je čim su došli do lokacije gdje je trebalo da se vidi sa tim muškarcem nešto bilo sumnjivo zbog čega se vratio do svog automobila u kojem su bili njegov prijatelj i Milenković i zatražio pištolj, koji je uzeo od tog druga, dok se Milenković protivio njegovoj odluci da nosi pištolj sa sobom.

Njegov drug, čije ime nije pominjao, bio je u bjekstvu i zbog toga nije išao da se nađe sa osobom sa kojom je ugovoren sastanak.

Naveo je i da su tada “svi imali Skaj telefon” i da je on dao takav telefon Milenkoviću mnogo prije tog događaja.

S. D. je rekao da je došao na mjesto sastanka i čekao muškarca sa kojim je prethodno dogovorio kupovinu kokaina, što su, kako tvrdi, ispratili Milenković i policajci iz njegovog odjeljenja, raspoređeni u četiri automobila.

Te večeri S. D. je, kako je posvjedočio, doneo oko 35.000 eura u slučaju da je trebalo da pokaže ili da taj novac preda muškarcu sa kojim se sastaje.

Kada je naišao muškarac obučen u crno, koji je navukao rolku preko lica i izvadio pištolj i zapucao, S. D. je, kako navodi, počeo da trči i pucao na napadača.

Pojasnio je da su nakon njegovog ranjavanja pripadnici Četvrtog odjeljenja dotrčali do njega i zajedno sa njegovim prijateljem ga stavili u kola i odvezli u bolnicu.

S. D. je naglasio da nema nikakve veze niti saznanja o Radoju Zviceru ni o Džoniju (Nikola Vušović), a za sebe je rekao da je "penzionisani diler".

Ispričao je da je jednom bio osuđen za trgovinu drogom i da nema smisla da on iz Novog Pazara dolazi u Beograd kako bi kupio drogu.

Na pitanje gde je pištolj iz kog je pucao, S. D. je rekao da je pitao policajce gdje je, a da su mu oni rekli da su ga bacili.

S obzirom da se protiv S. D. vodi postupak povodom tog događaja za izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanje sigurnosti, sudija mu je dozvolila da ne odgovori na pitanje čiji je bio pištolj.

Tužilac je S. D. pitao da li pridružuje krivičnom gonjenju, na šta je odgovorio da neće da goni nekog za koga nije siguran, a na pitanje sudije da li ističe imovinsko-pravni zahtev je odgovorio da ne ističe.

Optuženi A. M. je S. D. pitao da li je on pucao na njega, a S. D. je rekao da sigurno nije on, jer je viši od njega, dok je napadač bio otprilike njegove visine.

Od optuženih je rekao da poznaje J. S., sa kojim je, kako tvrdi, bio u dobrim odnosima, dodajući da se poslije ranjavanja povukao na Goliju i da je tamo živio u vikendici.

Njegov telefon sa aplikacijom "Skaj" su nakon njegovog ranjavanja uzeli policajci, a kada su ga vratili ta aplikacija je bila ugašena.

S. D. je inače na današnje suđenje doveden iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu.

Prikazani oduzeti predmeti od "Vračaraca"

U nastavku suđenja, u Specijalnom sudu prikazana je pisana dokumentacija, između ostalog i potvrde o privremeno oduzetim predmetima iz stanova optuženih, kao i pancir i nekoliko mobilnih telefona koji su pronađeni kod okrivljenog Đ. K.

Okrivljeni D. M. tvrdio je da je novac, koji su policijski službenici našli u njegovom stanu, zapravo "crkveni novac", odnosno donacije za građenje crkve, dodajući da je uz novac bila i sveska u kojoj su imena ljudi koji su novac donirali.

U stanu jednog od optuženih pronađen je i pištolj za koji njegovi branioci tvrde da je vještačenjem dokazano da ne može da ispaljuje bojevu municiju.

N. K., koji je optužen da je svog prijatelja Aleksandra Šarca namamio u jedan tržni centar gdje je i ubijen, na pitanje sudije o porijeklu novca, odnosno 35.000 eura koliko ponađeno u stanu u kojem je živio, rekao je da je to porodični novac.

Pojasnio je da su za rođendan ćerke dobili oko 15.000 eura, dok su supruga i on skupljali pare da kupe ćerki lokal, dodajući da je njegova supruga zaposlena, dok on ima svoju auto-perionicu i rent-a-kar agenciju.

N. K. je istakao da njegova majka ima građevinsku firmu u Crnoj Gori, te da su oni "dobrostojeća porodica", dok je naveo i da žive u iznajmljenom stanu. U tom stanu pronađena su i dva ručna sata marke "roleks", za koje N. K. tvrdi da je jedan njegova supruga imala kada su se upoznali, a da je drugi on dobio od svoje majke po izlasku iz Sremske Mitrovice.

L. C. je pojasnio da je 71.000 evra, novac koji je uplaćen na njegov račun, što potvrđuje uplatnica koja je pronađena u njegovom stanu, stekao od prodaje nepokretnosti koju mu je ostavio pokojni otac.

Nakon iznetih dokaza advokati su izneli svoje primjedbe na dokaze.

Suđenje se nastavlja sjutra prikazivanjem ostataka pisane dokumentacije.

Ukupno optuženo 45 osoba

Na optuženičkoj klupi je 28 optuženih, dok je njih 17 odsutno, neki su u bjekstvu, a nekoliko njih je u zatvorima u Evropi.

Prema navodima iz optužnice, vođe ove grupe su Nikola Vušović, Uroš Piperski i Radoje Zvicer, koji je inače označen kao vođa "kavačkog" klana.

U ovom predmetu optuženo je ukupno 45 osoba, dok se u odsustvu sudi 17, među kojima su i vođe grupe Nikola Vušović, Radoje Zvicer i Uroš Piperski.

Grupa se tereti za ubistva 20. marta Aleksandra Halabrina, 10. septembra Dragana Ristića i 17. oktobra 2020. godine Aleksandra Šarca.

Zvicer i Vušović terete se i da su od 2019. do 2022. godine organizovali grupu, čiji pripadnici su između ostalog cijanidom pokušali da otruju Strahinju Savića koji se nalazio u pritvoru u Crnoj Gori i bio je spreman na saradnju sa istražnim organima te države.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније