Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V. [ RTCG ]

27. 02. 2024. 06:30 >> 06:29
2
Čitaj mi:

OPTUŽNICA

Zviceru počinje suđenje u Srbiji zbog pokušaja ubistva svjedoka

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je počelo pripremno ročište pred početak suđenja u odsustvu Radoju Zviceru i Nikoli Vušoviću, zvanom Džoni sa Vračara, kao i deset pripadnika njihove grupe, zbog sumnje da su pokušali da otruju muškaraca koji se nalazi u zatvoru u Crnoj Gori.

Na jučerašnjem ročištu svi optuženi su negirali kratko krivicu, a advokati su počeli sa uvodnim izlaganjima.

Pripremno ročište nastavlja se 6. marta.

Po završetku pripremnog ročišta, sudija će zakazati glavni pretres (suđenje), kojem će javnost moći da prisustvuje.

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije predložilo je sudu u Beogradu da spoji predmet po ovoj optužnici sa predmetom protiv grupe tzv. "vračarci" u kojem je Vušović označen kao vođa grupe, i o tom predlogu će sud naknadno donijeti odluku.

Vušović i Zvicer su nedostupni pravosudnim organima, kao i Nikola Milenković, dok je Dario Đorđević uhapšen u Austriji zbog krivičnih djela izvršenih na njihovoj teritoriji, zbog čega će se svima suditi u odsustvu.

Optužnicom su pored Zvicera i Vušovića obuhvaćeni Nedeljko Todorović, Dario Đorđević, Aleksandar Milošević, Nikola Milenković, Ognjen Drašković, Danilo Tešić, Bojan Šotra, Aleksandar Čović, Bogdan Dimitrijević i Dejan Rutanj.

Oni se sumnjiče da su od početka 2019. godine do 11. novembra 2022. godine na teritoriji Srbije i Crne Gore, po uputstvima Zvicera i Vušovića, organizovali kriminalnu grupu, javio je juče Tanjug. 

Ova grupa je, kako se sumnja za cilj imala vršenje krivičnih djela teško ubistvo, neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, neovlašćene proizvodnje, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, prinuda i izazivanje opšte opasnosti, a radi sticanja finansijske i druge koristi.

Optužnicom im je na teret stavljeno da su pokušali cijanidom otruju osobu koja se nalazila u pritvoru u Crnoj Gori i bila je spremna na saradnju sa istražnim organima te države.

Sumnjiče se da su rođenu sestru potencijalne žrtve, prijetnjama, paljenjem lokala i automobila u njenom vlasništvu, prinudili da sa njima sarađuje i ubijedi brata da odustane od saradnje.

Oni su je nakon toga, bez njenog znanja, iskoristili da rođenom bratu odnese otrovanu hranu u pritvor da bi ga tako ubili.

Zviceru, optuženom vođi "kavačkog klana", ovo je prva optužnica u u Srbiji, iako je godinama dovođen u vezu sa teškim krivičnim djelima u toj državi.

Navodi se da je sa Vuševićem, odbjeglim vođom "vračarkog klana" organizovao kriminalnu grupu koja je imala za cilj izvršenje teških krivičnih djela - promet droge i oružja ali i teškog ubistva.

Na meti im je, prema optužnici bio pripadnik njihove grupe, Strahinja Savić koji je 2021. godine uhapšen u Crnoj Gori. U strahu da im ne okrene leđa i postane svjedok saradnik tužilaštva protiv njih, vođe dva klana grupe odlučuju da ga se reše.

Plan je bio trovanje Savića cijanidom i to u zatvoru u Bijelom Polju.

Po optužnici, plan je bio da se otrov ubaci u hranu, koju je Strahinji u zatvor nosila sestra. Cijanid je stavljen u paket sa pečenjem koji je 25. februara Strahinjina sestra odnijela bratu u zatvor, ali iz nepoznatih razloga do ubistva Savića, koji je bio u izolaciji, nije došlo.

Svi detalji pripremanja zločina, međutim ostali su zabilježeni u Skaj komunikaciji koja je osnov optužnice srpskog Tužilaštva za organizovani kriminal.

Strahinja Savić i dalje je u zatvoru. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније