Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Dragana Lalević [ TVCG ]

07. 02. 2024. 19:49 >> 19:57
Čitaj mi:

SVJEDOK MIRKO KNEŽEVIĆ

"Sumnjam da je država bila umiješana u atentat na Pavla Bulatovića"

Od ubistva ministra odbrane Savezne Republike Jugoslavije Pavla Bulatovića prošle su 24 godine. O zločinu koji nikada nije rasvijetljen za TVCG govorio je svjedok Mirko Knežević koji je bio sa Bulatovićem te kobne večeri za istim stolom.

Knežević, kao i partijske kolege i prijatelji Bulatovića vjeruju da je pozadina ubistva politička i sumnjaju na umiješanost tadašnjeg državnog vrha.

Popodnevno druženje s prijateljima u restoranu „Rad“ na Banjici prekinuli su hici iz automatskogoružja, a potom je odjeknula vijest – ubijen je Bulatović.

Njegov prijatelj Mirko Knežević koji je sjedio za istim stolom i nakon 24 godine sjeća se svakog detalja te noći.  

"Oko sedam sati se zapucalo iz pravca stadiona preko prozora na kom smo mi sjedjeli. Pokojni Pavle je na licu mjesta izrešetan, a mene su dva metka pogodila", prisjeća se Knežević. 

Za razliku od buke koja je nastala te večeri, u godinama nakon toga svirepo ubistvo je prekrila tišina zaborava.

Do danas nijesu poznate ubice ni nalogodavci Kneževića, i pored toga što je svjedok zločina za sve ove godine niko nije pozvao da svjedoči.

"Jedino ko je mene došao nešto da pita su bila dvojica iz Vojne bezbjednosti dok sam ležao na VMA. Niti me je zvao istražni sudija, ni tužioc. Niko me više nije kontaktirao u vezi tog slučaja. To je jedna sramota od države i od sistema", ogorčen je Knežević. 

Jedini potez Savezne Vlade bilo je formiranje Anketnog odbora koji je trebao daistraži ubistvo.

Na njegovom čelu bio je lider radikala Vojislav Šešelj, a zaključak je bio da je Bulatović likvidiran, jer je pokušao da spriječi mahinacije prilikom nabavke vojne opreme.

No, Bulatovićevi prijatelji i partijske kolege, ne misle da je to bio motiv, već njegova borba protiv mafije.

Predrag Bulatović, potpredsjednik SNP-a u vrijeme atentata, kazao je da je Pavle bio čovjek za kog se nije vezivala nijedna afera. 

"Ipak, imao je jasan politički stav, želio je i Crnu Gori i Saveznu Republiku Jugoslaviju bez mafije i kriminala, a posebno bez kriminalaca u samom vrhu države. Zato je moj čvrst stav da pozadina atentata i ubistva Pavla Bulatovića jeste politička", tvrdi Bulatović. 

Zbog istrage koja tapka u mjestu, iste sumnje ima i Knežević.

"Iz svoje glave sumnjam da je država umiješana u ovaj atentat", tvrdi Knežević. 

A sada je na novoj Vladi, poručuje Bulatović, da uspostavi saradnju sa državnim organima u Srbiji i izuzme materijal sa anketnog odbora.

Vjeruje da slučaj, i nakon dvije decenije, može dobiti epilog.

"Posebno u tom dijelu pozivam novoizabranog VDT-a Milorada Markovića, kog su na Odboru propitivali za razne zločine. I ovo je veliki zločin. Da iskoristi veze koje može imati sa državom Srbijom i da ovaj slučaj učini živim", zaključio je Bulatović. 

Skromnog ponašanja i načina života, Bulatović nije želio da ga prati obezbjeđenje.

Povjerenje u ljude koštalo ga je života a ostala je njegova rečenica "Ako bi mene ubili, ni manje štete, ni veće bruke za državu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније