Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Nena Drašković [ Radio Crne Gore ]

02. 02. 2024. 15:07 >> 15:26
Čitaj mi:

advokati za rcg

Lutovac: Ukinuti kontrolu optužnice

Advokat Branislav Lutovac komentarisao je za Radio Crne Gore činjenicu da neki sudski procesi traju u nedogled. Kaže da iako su nerijetko u pitanju razlozi subjektivne prirode ili pak objektivne okolnosti, često se dešava da se ročišta odlažu iz čisto formalnih razloga. Zato smatra da se potvrđivanje optužnice pokazalo kao potpuno nerelevantan institut.

"Ja sam za to da se izmijeni zakon o krivičnom postupku u tom dijelu i da se umjesto ročišta za potvrđivanje optužnice uvede institut odgovora na optužnicu kao što je to propisano zakonom o krivičnom postupku u Hrvatskoj i Srbiji. Na taj način došli bi do efikasnog postupka prilikom kontrole optužnice i ne bi bilo nepotrebnih odlaganja", kazao je on.

Da pak već postoje mehanizmi kojima bi se moglo spriječiti neosnovano odlaganje ročišta, ističe advokat Zdravko Begović.

"Da li u određenim situacijama postoje neke zloupotrebe od strane aktera postupka, moguće da takvih situacija ima, ali u svakom slučaju sud ima procesna ovlašćenja  kako bi eventualno spriječio to neosnovano i neargumentovano odlaganje", smatra Begović.

A da sudovi nisu u dovoljnoj mjeri primjenjivali mehanizme koji su im na raspolaganju, mišljenja je advokat Veselin Radulović. Trebalo bi, smatra, voditi više računa o procesnoj disciplini.

"Možda bi u tom smislu trebalo razmišljati da se promijeni zakon i krivičnom postupku i da se poboljšava ta procesna disciplina koja je sada, barem u nekim predmetima, na prilično niskom nivou". kaže on.

Radulović ističe i da se ročište o potvrđivanju optužnice u praksi pokazalo nedjelotvornim, odnosno kao razlog za prolongiranje i odlaganje suđenja. Stava je da bi trebalo razmisliti o vraćanju instituta kontrole optužnice kroz podnošenje prigovora na optužnicu.

"Mislim da je veoma važno da i sudovi tu kontrolu najzad počnu shvatati ozbiljno i da nemamo situacije kao što se to do sada dešavalo, kao što se to svakodnevno dešava. Da se optužnica potvrdi bez obzira imala ona nedostatke i bez obzira da li postoje uslovi da se ona vrati na dopunu tužilaštvu ili na dopunu istrage. Sudovi tome nisu dovoljno posvećivali pažnje i onda smo imali probleme u nizu krivičnih postupaka da je na glavnom pretresu bilo potrebno vršiti istragu, odnosno obavljati radnje koje je tužilaštvo propustilo da uradi prije podnošenja optužnice", kaže Radulović.

Zaključuje i da predviđene izmjene zakonika o krivičnom postupku nijesu dobre u dijelu koji predviđa ukidanje odredbe kojom je propisano da u slučaju nedonošenja prvostepene presude u roku tri godine pritvorena lica moraju biti puštena. Smatra da bi se time ugrozila njihova ljudska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније