Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

B.Č.J.

30. 12. 2023. 13:07 >> 13:18

ODREĐEN PRITVOR

Lekić: Tražiću da se Vojvodić brani sa slobode

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, odredila je pritvor Radu Vojvodiću. Advokat Baranina osumnjičenog za šverc 2,5 tone kokaina, Damir Lekić, najavio je da će uložiti žalbu na određivanje pritvora Vojvodiću i tražiti da se brani sa slobode.

Podsjećamo, Vojvodić se juče predao Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT).

"Danas u 10 časova u Višem sudu u Podgorici, pred sudijom Suzanom Mugošom u predmetu protiv okrivljenog Rada Vojvodića i drugih zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršeno krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga održano je ročište po predlogu za određivanje pritvora Specijalnog državnog tužilastva Crne Gore u kojem je to tužilastvo tvrdilo da postoji osnovana sumnja da su izvršena pomenuta krivična djela, te predložilo da se Radu Vojvodiću odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva, kao i zbog toga što je pritvor neophodan radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka a krivična djela su naročito teška zbog načina izvršenja i posljedica", kazao je Lekić za Portal RTCG.

Vojvodić je, prema riječima Lekića, negirao krivicu.

"Na tom ročistu Rade Vojvodić se izjasnio na taj predlog kategorički tvrdeći da nema bilo kakve veze sa izvršenjem navedenih krivičnih djela, te da samim tim ne postoji osnovana sumnja da ih je izvršio", kazao je Lekić.

Kazao je i da je Vojvodić naveo da se tada nalazio van države iz zdravstvenih razloga.

"Takođe je naveo da se kada je pokrenut ovaj krivični postupak nalazio u susjednoj državi radi određenih medicinskih razloga i da je kada je iz medija saznao da se njegovo ime povezuje sa ovim krivičnim postupkom, a radi provjere da li se zaista radi o njemu, odmah telefonskim putem kontaktirao Specijalno državno tužulaštvo Crne Gore, u kojem telefonskom razgovoru je tom tuzilaštvu saopštio da će u skladu sa svojim medicinakim obavezama, odmah doći u Crnu Goru kako bi se stavio na raspolaganje radi eventualnog vođenja krivičnog postupka protiv njega", kazao je Lekić.

Vojvodić se, kazao je njegov advokat, odmah vratio u zemlju.

To je uradio, već sjutradan je doputovao u Crnu Goru, javio se ponovo Specijalnom državnom tužilastvu Crne Gore koje mu je saopštilo vrijeme i mjesto gdje treba da pristupi radi njegovog saslušanja u svojstvu osumnjičenog, a u koje vrijeme i mjesto je on u pratnji svog advokata i pristipio gdje je iznio odbranu. Kod ovakvog stanja stvari evidento je da ne postoji bilo kakva okolnost koja ukazuje da će pobjeci, već suprotno", naveo je Lekić.

On smatra i da pritvor nije bio neophodan radi vođenja postupka.

"Što se tiče drugog pritvorskog osnova koji se odnosi na težinu krivičnih djela zbog načina izvršenja i posljedica treba ukazati da ova dva krivična djela ni po svojoj svrsi, a ni po svom kvalitetu, a ni po suštini (kriminalna organizacija za krijumčarenje droge) ne zadovoljavaju standard da budu uvrštena i da se tumače kroz ovaj pritvorski osnov, naročito što se Radu Vojvodiću u konkretnom slučaju na teret stavlja izuzetno niža količina opojne droge od one o kojoj su mediji u prethodnom periodu izvještavali, pa se ni zbog same prirode ova dva djela, kao ni njihove konkretizacije kroz činjenični opis ne može smatrati nikako da su teška zbog načina izvršenja koji se nije dogodio u Crnoj Gori kao ni zbog posljedica koje se takođe nijesu nastupile u našoj državi. Osim toga kod navedenog, a naročito kod ove pomenute situacije da se Rade Vojvodić sam predao iz druge države, zaista je i više nego nezamislivo da je pritvor u konkretnom slučaju na bilo koji način nužan i neophodan radi nesmetanog vođenja krivičnog postupka", kazao je Lekić.

Predlog specijalnog državnog tužilaštva za određivanje pritvora Lekić smatra neosnovanim.

"Dakle, predlog specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore za određivanje pritvora je i više nego neosnovan. Međutim, i pored ovoga, a nakon dužeg vremena iskorišćenog za razmišljanje sudija Suzana Mugoša je ipak odlučila da prihvati predlog Specijalnog državnog tužilastva Crne Gore da Radu Vojvodiću odredi pritvor tj. da isti ostavi na snazi po ova oba pritvorska osnova, koja odluka je po mišljenju odbrane i više nego pogrešna, pa će na istu vanraspravnom krivičnom vijeću Višeg suda u Podgorici u zakonom propisanom roku izjaviti žalbu, koju će to vijeće kada sageda sve ono što je navedeno na pomenutom ročistu od strane odbrane kao i sadržinu spisa predmeta u cjelosti uvažiti, te okrivljenom Radu Vojvodiću ukinuti pritvor i pustiti ga da se u daljem toku postupka brani sa slobode, jer je ta odluka jedino ispravna, zakonita i pravedna", zaključio je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније