Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

24. 10. 2023. 06:30 >> 06:31

USVOJENA PRITUŽBA

Deset policajaca opet kod tužioca zbog mučenja Grujičića

Više državno tužilaštvo u Podgorici opet je usvojilo pritužbu advokata Damira Lekića na rješenje o oslobađanju grupe policajaca okrivljenih za mučenje i provalu u stan. To tužilaštvo ukinulo je rješenje o odbacivanju krivične prijave podnijete protiv policajaca Miloša Vučinića, Srđana Koraća, Vukašina Lekovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Nemanje Vujoševića, Radomana Vujičića, Miodraga Jovovića, Ivana Peruničića i Ljubisava Strikovića zbog krivičnog djela mučenje. Takvo rješenje Više tužilaštvo donijelo je po pritužbi Lekića kao punomoćnika oštećenog Jovana Grujičića.

Tu informaciju potvrdio je u izjavi za Portal RTCG advokat Lekić. 

"Četvri put po mojoj pritužbi kao punomoćnika oštećenog Jovana Grujičića, ukinuto je rješenje Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Kt.br. 502/21 od 24. jula 2023. godine o odbacivanju krivične prijave podnijete protiv Miloša Vučinića, Srđana Koraća, Vukašina Lekovića, Dalibora Ljekočevića, Bojana Vujačića, Nemanje Vujoševića, Radomana Vujičića, Miodraga Jovovića, Ivana Peruničića i Ljubisava Strikovića zbog krivičnog djela zbog krivičnog djela mučenje. Takođe i protiv Danila Krgovića, Matije Kasalice i Aleksandre Knežević zbog krivičnog djela narušavanje nepovredivosti stana iz čl. 169 st. 2 u vezi st. 1 KZ CG", objasnio je Lekić. 

Kako je istakao, i ovaj četvrti put Više državno tužilaštvo u Podgorici odlučujući o podnijetoj pritužbi na ovo rješenje našlo je da je ona u svemu ponovo osnovana pa je kao takvu u cjelosti uvažio.

"Apostrofirajući da je pomenuto rješenje ponovo donijeto preuranjeno, te da je zasnovano na nepotpunom i pogrešnom utvrđenom činjeničnom stanju, zbog čega je dalo obavezujuće naloge Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici da najprije u potpunosti utvrdi činjenično stanje, a da nakon toga tek donese pravičnu i zakonitu odluku, pozivajući se na iskaze oštećenog Jovana Grujičića i na ostale dokaze koji se nalaze u spisima predmeta. A posebno naglašavajući da su prilkom saslušanja oštećenog prisustvovali osumnjičeni Srđan Korać, Vukašin Leković i Ljubisav Striković, a da nisu prisustvovali ostali osumnjičeni Miloš Vučinić, Dalibor Ljekočević, Bojan Vujačić, Nemanja Vujošević, Miodrag Jovović i Ivan Peruičić iako je to u konkretnom slučaju od Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici trebalo da bude obavezno obezbijeđeno. To sve kako bi se oštećeni Jovan Grujičić u njihovom prisustvo eventualno izjasnio da li su, i ako jesu, na koji način ta lica izvršila predmetno krivično djelo na njegovu štetu", pojasnio je Lekić. 

On je rekao da je osim ovog izjavio i žalbu protiv rješenja Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici Ktr.br. 1518/23 od 21. septembra 2023. godine kojim je kao neosnovan odbijen njegov zahtjev za izuzeće postupajuće državne tužiteljke u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Maje Knežević.

"Ona je zadužena sa ovim predmetom. Više tužilaštvo odlučujući po toj žalbi donijelo je rješenje Ktr.br. 720/23 od 17.oktobra kojim je u cjelosti usvojilo žalbu i predmet vratilo Osnovnom državnom tužilaštvu na ponovno odlučivanje sa obrazloženjem da su se iz više razloga, a naročito jer je ovo četvrta pritužba izjavljena na njeno rješenje koja je uvažena, u svemu stekli uslovi da se tužiteljka Knežević u cjelosti izuzme od daljeg postupanja u tom predmetu. To jest, da se on odmah preda na dalji rad i na dalje postupanje drugom državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici", kazao je Lekić.

Podsjetimo, deset policajaca iz podgoričkog Centra bezbjednosti već odavno su pod lupom, imajući u vidu da se  u njihovoj nadležnosti nalazio Jovan Grujičić 26. maja 2020. godine. Tada je medicinskim nalazima potvrđeno da je mučen da bi se od njega iznudio iskaz, odnosno trebalo je da "prizna'"izvršenje krivičnog djela koje nije učinio – postavljanje eksplozivnih naprava na kuću nekadašnjeg oficira ANB-a Duška Golubovića i lokal "Grand", s tim da ga je u međuvremenu i sud pravosnažno oslobodio te optužbe.

U istrazi bombaških napada na lokal "Grand" i kuću Duška Golubovića, prema krivičnim prijavama, u policiji su zlostavljane tri osobe u cilju iznuđivanja iskaza.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније