Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

28. 08. 2023. 06:48 >> 18:34
2

MILIONSKA ŠTETA?

Tužilaštvo "zaboravilo" na ulogu Veljovića u aferi "Kamp Zlatica"

Afera "Kamp na Zlatici", u kojoj bi šteta po državu mogla da bude i pet miliona eura, otvorena je u tužilaštvu prije deset godina, ali zasad još nema naznaka da li je postupak obustavljen ili se došlo do nekih novih dokaza i eventualno novih tragova. Iako se radi o slučaju koji se dogodio prije 12 godina, danas je važan jer je jedan od glavnih aktera, bivši direktor policije Veselin Veljović, uhapšen prije mjesec dana zbog optužbi za zloupotrebe i veze sa organizatorima šverca cigareta. Veljović je trenutno u zatvoru ali da li će se naći na meti tužilaštva i zbog afere ""Kamp na Zlatici" - još nije poznato.

Sve što se u ovom trenutku stavlja Veljoviću na teret je pripadništvo kriminalnoj grupi koju je, prema navodima iz tužilaštva, formirao Aleksandar Mrkić, za kojim policija još traga. Veljovićev advokat rekao je da njegov klijent negira sve optužbe. 

U centru afere koja se odnosi na kamp na Zlatici je policijski kamp kupljen 2011. godine od firme “Normal kompani” za potrebe Uprave policije za 8.339.999 eura, iako je samo nekoliko godina ranije prodat ovom preduzeću za znatno manji iznos.

Vlada Crne Gore je, naime, još 2006. godine prodala većinski državni paket akcija UTIP “Crna Gora”, u okviru kojeg su bili kamp i hotel “Zlatica”, kao i hoteli “Ljubović” i “Crna Gora” za 4.760.000 eura firmi “Normal kompani”. Onda dolazi do obrta jer 2011. godine Uprava policije za potrebe specijalnih jedinica kupuje kamp na Zlatici za čak 8.339.999 eura. 

Glavni akteri tog posla su Veselin Veljović, koji je u ime Uprave policije potpisao ugovor o kupovini kampa i vlasnik “Normal kompani” Žarko Burić, koji su u ranijim prilikama odbacivali navode da je bilo nezakonitosti. 

Ali posebno je važna i uloga tadašnjeg Savjeta za privatizaciju na čijem je čelu je bio nekadašnji premijer Igor Lukšić.

Taj kamp je mjesto gdje su jedinice specijalne policije smještene još od devedesetih godina prošlog vijeka. Još 2013. godine pojavile su se ozbiljne sumnje u regularnost posla, a interesantno je da je uz tadašnju opoziciju u pozivima da se sprovede istraga glasan bio i SDP, tada dio vlasti. 

A krajem 2013. godine ondašnji vrhovni tužilac Veselin Vučković poslanike u crnogorskom parlamentu zvanično je pismom obavijestio da je Tužilaštvo otvorilo postupak povodom te kupovine.

No, do danas, epiloga nema. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније