Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

А.М. [ Libertas pres ]

06. 04. 2023. 14:41 >> 14:41

U PREDMETU STEFANA KOVAČA

Policajac Nikola Žižić saslušan zbog optužbi za torturu

Policajac Nikola Žižić, kojeg je Stefan Kovač označio kao jednog od pripadnika bezbjednosne službe koji je primjenjivao nezakonite radnje nad njim prilikom hapšenja, saslušan je danas u podgoričkom Višem sudu.

Žižić se, kazao je danas Libertasu Kovačev branilac, advokat Damir Lekić, “nije sjetio bilo kojeg detalja”.

“Ali, Stefan Kovač ga je označio kao jednog koji je nad njim preduzimao nezakonite radnje”, rekao je Lekić nakon ročišta u Višem sudu, gdje je danas održan glavni pretres u predmetu protiv njegovog branjenika, Stefana Kovača, koji je optužen da je pripadnik kriminalne organizacije, koja je, navodno, planirala da ubije Dejana Kašćelana u Beču 2020. godine.

Lekić je rekao da su ovlašćeni policijski službenici za posebnu podršku primijenili, kaže, “nevjerovatnu torturu nad Stefanom Kovačem i tako došli do pristupnih šifri njegovog mobilnog telefona, čiji sadržaj je kamen temeljac i jedini dokaz koji ide u prilog optužbi, a kompromituje Kovača”.

“Riječ je o pravno nevaljanim dokazima do kojih se došlo kršenjem osnovnih i elementarnih ljudskih prava i sloboda, Ustava, Zakona o krivičnom postupku i svih međunarodnopravnih priznatih dokumenata, koje je ratifikovala i Crna Gora, jer su pribavljeni upotrebom brutalne i nezapamćene sile i prijetnje, odnosno prinude”, kazao je Lekić Libertasu.

Dokazi o tome su, naveo je on, “izašli i u javnost kada je Libertas objavio, a zatim prenijeli svi mediji, određene fotografije od kojih se na jednoj prepoznao Stefan Kovač sa zelenom plastičnom kesom na glavi koju mu rukama drži ovlašćeni policijski službenik”.

“Na ročištu smo tražili da se svi ti podaci i fotografije pribave kao dokaz u ovom postupku, kako bi se upoznali o čemu je riječ i da li to uopšte može da se koristi kao dokaz ili ne. I bez njih, postoje dokazi koji svedoče da je Stefan Kovač bio žrtva nemilosrdne torture”, kazao je Lekić.

Sud je, rekao je on, naložio saslušanje još dva svjedoka, da se provjeri da li u hodnicima i prostorijama Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije postoji video-nadzor i da se pribavi raspored zaposlenih u tom odsjeku za dan kada je Kovač, navodno, maltretiran,

“Saslušan je i vještak, koji je u svemu ostao pri nalazu koji nedvosmisleno potvrđuje navode Stefana Kovala o nezakonitom postupanju prema njemu”, rekao je Lekić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније