Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

30. 12. 2021. 11:24 >> 13:08
1

ISTRAGA

Tužilaštvo goni Ostojića, ali zaboravilo Jovanića

Više državno tužilaštvo u Podgorici donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv Žarka Ostojića, stečajnog upravnika "Primorke" Bar. Tužilaštvo, s druge strane, nije reagovalo kada je u pitanju uloga Ostojića u slučaju "Solana", u kome je krivičnom prijavom bio obuhvaćen i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Kako je saopšteno iz Višeg državnog tužilaštva, Ostojić se sumnjiči da je tokom stečajnog postupka u "Primorci" "izvršio krivično djelo "zloupotreba službenog položaja".

"I na taj način sebi i drugima pribavio imovinsku korist u iznosu koji prelazi 300.000 eura", saopšteno je iz Višeg državnog tužilaštva. 

Postupajući sudija Privrednog suda utvrdio je u finalnom izvještaju da je prodata cjelokupna imovina "Primorke", ali da je od toga jedino NLB Montenegrobanka, kao razlučni povjerilac, naplatila 30 odsto potraživanja. S druge strane, za ostale razlučne i stečajne povjerioce svih isplatnih redova, uključujući i zaposlene, nije bilo stečajne mase.

Ostojić je, međutim, bio akter drugog slučaja, gdje prema raspoložim informacijama, tužillaštvo nije reagovalo. 

Blažo Jovanić, predsjednik Privrednog suda Crne Gore, odbio je polovinom 2019.godine pritužbu MANS-a kojom je traženo da se preduzmu mjere protiv stečajnog upravnika Solane „Bajo Sekulić“ Žarka Ostojića, a sve zbog njegovog pokušaja da rasproda državnu zemlju koju je koristilo ulcinjsko preduzeće. Zbog sumnje da je takvim postupkom i nevršenjem svoje dužnosti zloupotrijebio službeni položaj podnijeta je krivična prijava i protiv Jovanića.

MANS je prvo od Jovanića tražio da preduzme zakonom propisane mjere protiv stečajnog upravnika zbog oglašavanja prodaje imovine Solane, uključujući i više od 15 miliona kvadrata državnog zemljišta na koje ulcinjsko preduzeće polaže pravo korišćenja, ali ne i pravo svojine. Takođe, predsjedniku Privrednog suda sugerisano je da, zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja, razmotri i podnošenje krivične prijave protiv Ostojića.

Jovanić je rekao da nema elemenata za pokretanje postupka, nakon čega su iz MANS-a reagovali krivičnom prijavom i protiv njega, tvrdeći da je u svoju i zaštitu institucije kojom rukovodi stavio očigledno nezakonje koje sprovodi stečajni upravnik Ostojić. 

Četiri nevladine organizacije su u aprilu 2019. godine podnijele krivičnu prijavu protiv Žarka Ostojića, ali i protiv odgovornih lica Uprave za imovinu, Uprave za nekretnine i Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, zato što je Ostojić 11. marta raspisao 15. po redu tender za prodaju imovine Solane, pri čemu je na prodaju oglasio i državnu zemlju koju je Solana imala pravo da koristi samo dok je proizvodila so. To pravo prestalo je po proglašenju stečaja u kompaniji. 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније