Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Objavila: M.M ]

17. 01. 2019. 18:58 >> 18:28

OSLOBOĐENI OPTUŽBI

Slučaj Zetagradnja: Nijesu oštetili državu za 3,4 miliona eura

Sudija specijalnog Odjeljenja podgoričkog Višeg suda Ana Vuković oslobodila je optužbe stečajnog upravnika Duvanskog kombinata Veselina Raičevića, preduzeće Zetagradnju i nekadašnjeg direktora te kompanije Miloša Stojanovića. Njih su optužnicom teretili za višemilionsku malverzaciju prilikom kupoprodaje nešto više od 13 miliona vrijedne imovine DKP-a u stečaju.

Vijeće sutkinje Ane Vuković našlo je da nijesu krivi za djela koje im je optužnicom specijalne tužiteljke Stojanke Radović stavljeno na teret, a to je da su oštetili državu za 3,4 miliona eura sklapanjem ugovora i aneksa ugovora o kupoprodaji imovine Duvanskog kombinata, odnosno da su zloupotrijebili položaj.

“U postupanju Raičevića nije bilo svijesti o preduziamnju radnji u cilju inkriminisanih posljedica kako se to optužbom tvrdi”, navedeno je u obrazloženju presude.

Kako se dalje navodi, izvršni direktor Zetagranje Stojanović, kao i sama kompanija, nijednim svojim činjenjem nijesu pomogli navodnu zloupotrebu položaja kojom je SDT teretilo Raičevića.

Sutkinja Ana Vuković je kazala da je Raičević postupao savjesno i sa pažnjom savjesnog privrednika prilikom prodaje nekretnina Duvanskog kombinata, kao i da je donio odluku o prodaji radi ispunjenja plana reogranizacije.

Vuković je podsjetila da u odnosu na kompaniju Zetagradnja nije ispoštovan kupoprodajni ugovor kojim je bilo predviđeno da se zemljište DKP-a preda nakon 22 mjeseca od uplate prve rate dogovorene cijene od 13 miliona 216 hiljada eura.

U zaključku obrazloženja sutkinja Vuković je navela da su potraživanja Vlade kao jedinog povjerioca namirena i da DKP-u nije nanijeta šteta.

Imovina Duvanskog kombinata je Zetagradnji prodata za 13,2 miliona eura sredinom 2010. godine i trebalo je da im bude predata u posjed do aprila 2012. godine.

Zetagradnja je DKP-u od 13,2 miliona avansno isplatila pet miliona eura, ali ih je dala po kamati od osam odsto.

Branilac okrivljenog Stojanovića i okrivljenog pravnog lica Zetagradnje, advokat Velibor Marković naveo je da je od početka ovog postupka bio apsolutno ubijeđen da jedina moguća odluka mora biti oslobađajuća i to u odnosu na sve okrivljene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније