Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

01. 04. 2018. 07:50 >> 07:46

ZLOUPOTREBA OVLAŠĆENJA

Nova istraga protiv Žarka Pavićevića

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) pokrenulo je istragu protiv bivšeg predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića i još dvije osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi. To je drugi postupak pokrenut protiv Pavićevića, nakon što je krivičnu prijavu protiv njegove kompanije, Zavod za izgradnju Bara, podnijela Pošta Crne Gore, koja je u državnom vlasništvu.

Pošta Crne Gore, 2008. godine sa Zavodom za izgradnju Bara (ZIB), na čijem je čelu Pavićević, sklopila je ugovor za izgradnju stambeno poslovne zgrade. Pošta je Pavićevićevoj kompaniji ustupila plac, da bi se tu gradilo, međutim, izgubila je to zemljište.

Nova zgrada pošte i nekoliko godina nakon početka gradnje još nije završena.

Zavod za izgradnju Bara 2013. otišao je u stečaj. Nakon toga Pošta, koja je u stoprocentnom vlasništvu države, pred državnim organima nije uspjela da zaštiti svoje interese.

"Navedeno postupanje ima elemente nezakonitosti, koje nanosi štetu Pošti Crne Gore, što je bio razlog da Pošta traži zaštitu svojih interesa podnošenjem krivične prijave. Imajući u vidu da su u toku određeni krivični postupci Pošta Crne Gore neće komentarisati dešavanja koja mogu ometati tok postupka", saopštila je Pošta Crne Gore.

Nakon ugovora iz 2008, tri godine kasnije napravljen je aneks, za šta je oba puta, tvrde iz Pošte, Vlada dala saglasnost. Međutim, u MANS-u tvrde da Pošta nije zaštitila svoj, odnosno interes građana koji je finansiraju. Za ovaj slučaj MANS je 2011. godine predao krivičnu prijavu.

"Mi smo uvidom u dokumnetaciju koju smo predali tužilaštvu vidjeli da je komapnija ZIB imala više nego povljan status u odnosu na komletan posao. U ugovoru između Pošte i ZIB-a nije bilo navedena bilo kakva klauzula ili garancija data od strane ZIB-a da će taj posao biti gotov na vrijeme", kaže za RTCG Dejan Milovac iz MANS-a.

Taj postupak protiv Pavićevića tek je pokrenut.

"U navedenom predmetu SDT donijelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv tri lica, Ž.P., D.K. i R.V., zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi. Imajući u vidu tajnost postupka, ne možemo iznijeti više podataka", saopšteno je iz SDT-a.

Pavićević je u ranijem postupku, koji je vezan za gradnju zgrade za prosvjetne i zdravstvene radnike, pravosnažno osuđen na godinu zatvora. Međutim, i nakon toga, objašnjava Darko Janković, čija je majka stekla pravo na stan u takozvanoj zgradi A6, stanari imaju problem da se upišu kao vlasnici.

"Prema mojim saznanjima, u toku je uknjižba stanova koji su pod Ministartsvom zdravlja. Stanovi pod Minstarstvom prosvete još uvijek nijesu", rekao je Jovanović.

Kontaktirali smo i Pavićevićevog advokata, Dušana Lukšića, međutim zbog tajnosti postupka, kaže, ne može otkrivati detalje istrage.

Dušica Pavlović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније