Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

12. 01. 2016. 16:17 >> 16:03

SUĐENJE LJEKARIMA IZ BP

Svjedočili o radu Komisije za infekcije

U nastavku suđenja ljekarima bjelopoljske bolnice, koje optužnica tereti za teško djelo protiv zdravlja ljudi zbog nesprečavanja izbijanje infekcije u porodilištu u novembru 2014, od koje je jedna od pet zaraženih beba preminula, danas su članovi Komisije za inter-hospitalne infekcije svjedočili o radu tog tijela.

Ljekar Izet Čindrak saopštio je da se komisija, iako formirana 2010, nije sastajala do novembra 2014, kada se pojavila sumnja da je na Odjeljenju neonatologije došlo do infekcije.

Tada je ljekarka HakaTahirović inicirala sastanak radi, kako je rečeno, utvrđivanja razloga zbog čega se veliki broj beba upućuje na neonatologiju u podgorički Klinički Centar. Na sastanku je konstatovano da su bebe upućivanje u Podgoricu zbog sumni na infekciju, jer se tačna dijagnoza, zbog nedostatka odgovarajućih nalaza, nije mogla utvrditi u optimalnom roku.

Ljekari Elzana Čikić, Ifet Erović i tehničar Vesko Janković potvrdili su da se komisija nije sastajala do novembra 2014. jer nijesu postojale indicije koje bi ukazivale da u toj zdrastvenoj ustanovi ima inter hospitalnih infekcija.

Ganjola: Nesastajanje komisije potvrđuje sumnje roditelja

Činjenica da se komisija za inter-hospitalne infekcije nije sastajala skoro četiri godine potvrđuje sumnu oštećenih roditelja da se u Opštoj bolnici nije radilo kako treba, istakao je njihov advokat Hamid Ganjola.

Sve se moglo lako zaključiti iz njihovih iskaza da se za infekciju znalo a da se kasno reagovalo, kategoričan je on.

„Tek nakon smrti jedne od pet zaraženih beba, šest dana kasnije, po nalogu bivšeg ministra Miodraga Radunovića održan je sastanak na kojem je odlučeno da se zatvore Ginekološko-akušersko i  Odjeljenje neonatologije bjelopoljske bolnice.Odlučeno je i da se preduzmu higijenske mjere,obavijesti sanitarna inspekcija i uzmu brisevi sa površina i od osoblja. Nakon toga formiran je i tim za prevenciju i suzbijanje infekcija. Sve to ukazuje na napravljene  propuste“,  tvrdi Ganjola.

Đuranović: Činjenice će dati pravu sliku o bolnici

Advokat Zvonka Puletića, jednog od optuženih ljekara, Vladan Đuranović, svjedočenje članova komisije ne smatra potvrdom nihovog nesavjesnog rada.

Prema njegovom viđenju događaja,  za sve su krivi loši uslovi za rad,  što će se dokazati u nastavku postupka .

„Utvrđivanje činjenica će dati pravu sliku o stanju u bolnici, o uslovima u kojima se radilo, te koliko su se svi optuženi trudili da u takvim uslovima pruže maksimum ", kazao je Đuranović.

Podsjetimo, optuženica tereti bivšeg direktora bjelopoljske bolnice Tomislava Jeremića, bivšeg načelnika Ginekologije i Neonatologije Zvonka Puletića i Haku Tahirović, te pedijatra Jelu Cimbaljević .Suđenje se nastavlja devetog februara.  


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније