Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

27. 08. 2015. 10:27 >> 11:02
2

DELEGACIJA EU

Ispitati slučajeve napada na medije

Delegacija Evropske unije u Podgorici zabrinuta je zbog slučaja oštećenja vozila koje koristi jedna od suvlasnica dnevnih novina "Dan", Slavica Jovanović. Ranije danas, napad na imovinu Jovanović osudio je i Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

 

Podsjećamo, nepoznati počionici demolirali su juče rano ujutru u Podgorici automobil Slavice Jovanović, udovice Duška Jovanovića.

"Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori izražava zabrinutost zbog slučaja oštećenja vozila koje koristi jedna od suvlasnica dnevnih novina Dan. Prema javno dostupnim informacijama, ovo je peti slučaj ovakvog napada ove godine, nakon incidenata sa vozilima dnevnih listova Dan i Dnevne novine i Javnog servisa RTCG. Delegacija Evropske unije osuđuje sve pomenute pokušaje zastrašivanja novinara i medija", navodi se u saopštenju Delegacije.

Oni su pozvali nadležne državne organe da temeljno i hitro ispitaju sve pomenute slučajeve.

"Kao i one od ranije. Važno je da se identifikuju počinioci svih napada na medije i da se istraže njihovi motivi. Očekujemo da se informacije o istraživanju ovih slučajeva blagovremeno objave. Ovom prilikom podsjećamo da je sloboda izražavanja jedno od temeljnih prava i predstavlja jednu od centralnih vrijednosti Evropske unije. Sloboda medija predstavlja jedan od nosećih stubova demokratskog i otvorenog društva. Evropska unija neće prihvatiti nikakva odstupanja od EU standarda u oblasti slobode izražavanja i slobode medija u zemljama koje teže članstvu u Uniji", ističe se u saopštenju.

Navode i da će Delegacija nastaviti da prati poštovanje svih ljudskih prava, uključujući i prava medija i novinara, tokom procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Sloboda medija je sastavni dio pregovaračkog poglavlja 23 o pravosuđu i temeljnim pravima, u okviru kojeg je Crna Gora preuzela određene obaveze definisane odgovarajućim Akcionim planom. Napredak u ovoj oblasti od ključnog je značaja za sveukupan napredak na području vladavine prava", piše u reagovanju Delegacije.

U saopštenju CeMi-ja, koji je takođe osudio napad na imovinu Jovanović, navodi se da je to "još jedan u nizu napada na medijske slobode i novinarsku profesiju u Crnoj Gori".

"Posebno zabrinjava da još uvijek nije rasvijetljeno ubistvo osnivača i urednika 'Dana' Duška Jovanovića", navodi se u saopštenju CeMI-ja.

Ta NVO je pozvala nadležne policijske i pravosudne organe "da u najhitnijem roku sprovedu efikasnu istragu svih napada koji su se u prethodnom periodu u kontinuitetu dešavali prema imovini Slavice Jovanović, kao i ranije napade na redakcju dnevnog lista „Dan“ i da se počinioci istih privedu pravdi i najstrožije sankcionišu".

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније