Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavila: M.M ]

19. 11. 2019. 15:24 >> 15:26
2

MARKOVIĆ

CG želi u EU, ali razumije unutrašnje probleme

Predsjednik Vlade Duško Marković saopštio je da Crna Gora svojom pozicijom želi da podrži Evropsku uniju da riješi svoja teška pitanja, naglašavajući da CG nema nikakav nervozan stav prema non-paperu i prema tom pristupu. Komentarišući inicijativu "Mali Šengen" premijer je kazao da će se naša zemlja pažljivo odnijeti prema toj regionalnoj inicijativi, poručujući da će Vlada snažno nastaviti reforme.

„Vidimo da je proces integracije zemalja Zapadnog Balkana odnosno zemalja kandidata, prije svega Crne Gore i Srbije, značajno usporen. Evropska unija je suočena sa ozbiljnim unutrašnjim izazovima koji se prije svega ogledaju u Brexitu, u posljedicama migrantske krize, koji nije samo društveni socijalni izazov nego i ozbiljan bezbjednosni izazov, naravno i globalnim trgovinskim sukobima koji su prisutniji na globalnoj ekonomskoj sceni, razlikama unutar Evropske unije u odnosu na mnoga teška pitanja, pa i ova prethodna. … Sve je to na neki način politiku proširenja stavilo u drugi plan. Takva situacija u Evropskoj uniji rezultirala je i novom inicijativom Francuske odnosno predsjednika [Emanuela] Makrona koji je zemljama članicama podijeljen u vidu non-papera i koji će baš danas dobiti zeleno svijetlo u smislu početka diskusije o njemu. Vjerujem da ćemo nakon završetka te diskusije, koja neće biti kratka, neće biti brza, vjerujem da će se prenijeti i u iduću godinu, imati jasan odnos EU u odnosu na politiku proširenja koja će se ticati naravno Crne Gore i Srbije i drugih kandidata za članstvo u EU, i naravno i vas kao poslovne zajednice, odnosno preduzeća. Ono što je pozicija Crne Gore u ovom smislu, već na prvo čitanje, je da je politika proširenja neupitna i da Zapadni Balkan treba i mora imati evropsku perspektivu. Zapadni Balkan treba biti dio jedinstvene Evrope iz mnogo razloga – političkih, ekonomskih i naravno bezbjednosnih. Taj non-paper govori o toj potrebi Evropske unije kada je u pitanju zapadni Balkan“, rekao je Marković.

Marković je, govoreći dalje o evropskoj integraciji naše zemlje, kazao da Crna Gora nema nikakav nervozan stav prema non-paperu i prema tom pristupu.

„Crna Gora je partner u pregovaračkom procesu. Ovo nije jednostran proces u kojem se samo gleda Crna Gora nego sa druge strane imamo i svoje evropske partnere i Evropsku uniju. Crna Gora iako mala zemlja zrela je da razumije probleme u kojem se nalaze njeni partneri – u ovom slučaju Evropska unija. Mi razumijemo čitav kontekst izazova pred Evropskom unijom. I Crna Gora svojom pozicijom želi da podrži Evropsku uniju da riješi svoja teška pitanja, da konsoliduje svoju unutrašnju infrastrukturu, da je učini efikasnijom u odnosu na ono što je sada. I Crna Gora želi biti dio Evropske unije kada za to bude spremna kako god izgledala Evropska unija“, rekao je Marković.

Dodao je da će naša zemlja u tom smislu nastaviti reforme.

„Crna Gora želi snažnu, moćnu Evropsku uniju, Evropsku uniju koja će imati uticaj i koja će moći opredjeljivati globalne ekonomske, političke i bezbjednosne tokove. To je pozicija Crne Gore, a do tada mi ćemo snažnije nego ikada raditi na evropskoj agendi i na reformama kako bismo dostigli neophodan nivo spremnosti za članstvo. Dakle za Crnu Goru Evropska unija nema alternative“, zaključio je on.

Regionalne inicijative – prednost činjenicama nad političkim interesima.

Marković je objasnio da se naša zemlja odnosi prema inicijativa poput one kolokvijalno nazvane „mali Šengen“ je svaka inicijativa treba da ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces.

„Pozicija Crne Gore je da ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli, a ne da ulazimo u nove inicijative, a da nijesmo realizovali obaveze koje smo preuzeli, a koje se tiču regionalne saradnje i lakšeg poslovanja i trgovine. Mi smo te obaveze preuzeli u Trstu u okviru Berlinskog procesa potpisivanjem Akcionog plana o regionalnom povezivanju. On uključuje sve ove elemente kao regionalna inicijativa. Crna Gora nema nikakvu vrstu ograničenja za sve one koji posluju sa kompanijama u Crnoj Gori, nema necarinskih barijera i opterećenja za razliku od drugih zemalja koje to nameću našoj privredi u poslovanju sa njihovim kompanijama. Svaka regionalna inicijativa je dobra ako ona nadomješta i ubrzava evropski proces integracije, a ne da predstavlja zamjenu za taj proces i evropsku integraciju . Dakle, veoma ćemo se pažljivo odnijeti i prema ovoj inicijativi koja je došla od dvojice predsjednika naših susjeda, ali ćemo morati na sto staviti činjenice, a ne političke interese“, rekao je premijer.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније