Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

M.L.B.

24. 04. 2024. 08:33 >> 09:07
15
Čitaj mi:

ĆALOVIĆ MARKOVIĆ ZA TVCG

"Đukanović nervozan, svjestan da se hapšenja približavaju"

Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković smatra da je jučerašnja izjava bivšeg predsjednika Mila Đukanovića, u kojoj pominje i krvnu osvetu, vid zastrašivanje i poruka upućena glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću.

Nekadašnji predsjednik države, Vlade i DPS Milo Đukanović ocijenio je juče u intervjuu za Antenu M da je u Crnoj Gori na sceni politički revanšizam kao nova stranica tradicije crnogorskih osveta.

„Mislim da su te poruke prije svega upućene Glavnom specijalnom tužiocu i da su upućune zbog hapšenja Zorana Lazovića i Milivoja Katnića koji su čuvari mnogih mračinih tajni prethodnog režima“, poručila je Ćalović Marković u Jutarnjem programu TVCG.

Ona je saopštila je i da je godinama uloga Zorana Lazovića u određenim Đukanovićevim poslovima bila vrlo bitna, kao i Aleksandra Mijajlovića iz, kako kaže, Grand klana.

„Ja mislim da to gospodina Đukanovića čini nervoznim, jer je vjerovatno strategija GST-a da polako sužava taj krug i mislim da je i Đukanović došao do tog zaključka da se ta hapšenja sve više približavaju njemu ili članovima njegove porodice – bratu ili sestri. Mislim da on brine i da neko u jednom trenutku može da progovori“, navela je Ćalović Marković i dodala kako je pitanje šta se još nalazi u skaj prepiskama.

"Sigurna sam da se još informacija nalazi u skaj prepiskama", istakla je Ćalović Marković.

Predlažu rješenja u korist kriminalaca

Ćalović Marković poručila je da bi italijanski model u predlogu zakona o oduzimanju imovine bio najbolje rješenje za Crnu Goru, a da su rješenja koja se sada predlažu u korist kriminalaca.

Kaže da su juče predstavnicima VK ukazali na nedostatke u predlogu tog zakona.

"Ministar pravde nije spreman da se ozbiljno uhvati u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom i predlaže određena rješenja koja su u korist kriminalaca, a ne u korist borbe protiv korupcije", kazala je Ćalović Marković.

Ona je navela da ozbiljne javne rasprave nema o pet važnih zakona.

"Ta javna rasprava izgleda tako što se ministarstvu pravde dostavljaju pisani komentari. To nijesmo imali ni u vrijeme DPS-a. Sve to će da se pokrije pričom o IBAR-u, da se ti zakoni moraju usvojiti", navela je Ćalović Marković.

Saopštila je da joj je neshvatljivo da se PES odlučio da Andreja Milovića isključi iz partije, a da ga ostavi u Vladi, da kako kaže, piše takve zakone.

Ona je kazala je i da se MANS zalaže za fazni veting u pravosuđu.

„Imamo rješenja o kojim nije bilo nikakve rasprave. Mi možemo da dođemo u situaciju da u ovim ključnim slučajevima koje je pokrenuo GST presude budu oslobađajuće“, poručila je Ćalović Marković.

Podsjetila je da je suđenje u slučaju Vesne Medenice 17 puta odgađano i da nikako da počne. Sigurna je da ako strategija bude slična, nešto tako se može dogoditi i u slučaju Milivoja Katnića.

"Mislim da je sudstvo u velikoj mjeri zarobljeno, naravno da tu ima i časnih pojedinaca", ističe Ćalović Marković.

Ona navodi da je Medenica godinama odlučivala o kadriranju i pozicioniranju sudija u sistemu.

"Ona se ponašala na način da im je davala naredbe i instrukcije kako da postupaju u konkretnim slučajevima, iako bi sudije trebalo da sude po zakonu", istakla je Ćalović Marković.

Teško se, kaže ona, može vratiti autoritet ASK-u, a nakon optužbi protiv direktorice Jelene Perović. To će, kako kaže, zavistiti i od izbora članova Savjeta.

„Mi sada imamo obezglavljen ASK, imamo lokalne izbore u Budvi koje treba da nadgleda ta Agencija, ja se pitam na koji način će se to sprovesti“, pitala je Ćalović Marković.

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније