Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

M.M.Lj. [ N1 ]

03. 05. 2024. 20:03 >> 20:03
1

običaji i vjerovanja

Šta se radi sa čuvarkućom koja je ostala od prošle godine?

Za čuvarkuću se vjeruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, i to je jaje koje se čuva do sljedeće godine.

 

Na Veliki petak se, kao i obično, farbaju jaja za predstojeći Uskrs. Ovo je dan kada se posebna pažnja posvećuje onom prvom jajetu, koje je uvek crvene boje i zove se čuvarkuća. 

Za čuvarkuću se vjeruje da ukućane štiti od bolesti, zla i svega štetnog, i to je jaje koje se čuva do sljedeće godine. Međutim, mnogi ne znaju šta da rade sa čuvarkućom od prethodne godine. 

Bacanje u smeće svakako nije opcija, kao ni višegodišnje čuvanje. 

U nekim krajevima stara čuvarkuća se zakopava u zemlju, u dvorištu, baštu ili vinograd kako bi štitila zemlju od štetočina, grada i drugih prirodnih nepogoda.

U drugim krajevima naše države deci se trljaju obrazi tim jajetom, kako bi bila zdrava i rumena.

U pojedinim krajevima se ljuska jajeta usitni i daje kokoškama da pojedu, dok se u nekim drugim čuvarkuća baca preko krova kuće.

U nekim djelovima naše Balkana čuvarkuća se pušta niz rijeku; vjeruje se da tako voda odnosi zlo, bolesti i nesreću koje je čuvarkuća „preuzela“ umjesto ukućana.

U nekim krajevima, čuvarkuća se stavlja u činiju sa vodom, a onda se tom vodom umivaju ukućani, naročito djeca, opet kako bi bili zdravi i rumeni.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније