Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Bu. [ Politika ]

17. 05. 2024. 13:50 >> 13:50
Čitaj mi:

TROŠKOVI IZGRADNJE TRILION DOLARA

NEOM – projekat budućnosti u pustinji Saudijske Arabije

Projekat NEOM predstavlja jedan od najambicioznijih urbanističkih poduhvata današnjice. Gradi se u provinciji Tabuk u Saudijskoj Arabiji i predstavlja najveći projekat u planovima prestolonasljednika Mohameda bin Salmana.

NEOM je zamišljen kao inovativni region koji će sadržati brojne gradove, odmarališta i druge razvojne projekte, sa „Linijom” kao najpoznatijim gradom u okviru ovog plana.

Osim toga, NEOM će obuhvatati i Oksagon, luku u obliku osmougaonika i Sindalah, ostrvski rezort namijenjen jahting zajednici.

Planira se da projekat NEOM bude dio specijalne ekonomske zone, dio saudijske Vizije 2030, koja ima za cilj širenje poslovanja i raspodjelu resursa ekonomije zemlje, kako bi se smanjila zavisnost od nafte. Ovaj projekat ima ambiciju da postane globalni model za buduće gradove, kombinujući tehnologiju, održivost i kvalitet života.

Projekat NEOM je rezultat saradnje nekoliko arhitektonskih studija i partnera. Među zvanično najavljenim dizajnerima projekta NEOM su: američki studiji AECOM i Aedas, britanski studio Zaha Hadid Architects, holandska praksa UNStudio, njemački studio LAVA i australijski studio Bureau Proberts. Ovi studiji rade na dizajnu ski centra Trojena, koji je dio NEOM projekta.

NEOM je do sada dobio podršku od 500 milijardi dolara od Javnog investicionog fonda (PIF), suverenog fonda Saudijske Arabije, a ukupni troškovi izgradnje procjenjuju se na nevjerovatnih trilion dolara.

Grad kao linija
Ovaj projekat uključuje izgradnju futurističkog grada - „Linije”, koji je zamišljen kao pametan grad bez automobila, ulica i emisije ugljen-dioksida, sa neboderima sa fasadama od ogledala.

„Linija” će biti revolucionarni grad dužine 170 kilometara, koji će se protezati od planinskog masiva Trojene, preko pustinjskih dolina do zaliva Akaba u Crvenom moru. Planirano je da bude visok 500 metara i širok samo 200 metara, što ga čini arhitektonskim remek-delom.

Grad je dizajniran da na kraju ugosti 9 miliona ljudi i biće izgrađen na površini od samo 34 kvadratna kilometra. To znači i smanjenu infrastrukturu i efikasnije funkcionisanje grada kakav do sada nije viđen.

Večita dilema: Da li da perete patike u veš mašini ili ručno

Predviđeno je da „Linija” funkcioniše na 100 odsto obnovljivoj energiji i sačuva 95 odsto zemljišta za prirodu.

Stanovnici će imati pristup svim osnovnim potrebama unutar pet minuta hoda, uključujući i brzi železnički saobraćaj sa tranzitom od jednog do drugog kraja grada za samo 20 minuta. Grad obećava svetski kvalitet života bez zagađenja i saobraćaja, uparen sa vrhunskom preventivnom zdravstvenom zaštitom.

 

„Linija” je zamišljena kao mesto gde će se poslovi graditi za potrebe ljudi, a ne tehnologije. Biće to pametan, kognitivni grad koji predviđa i reaguje na potrebe stanovnika, kažu projektanti.

Nedavno je, međutim, bilo potrebno smanjiti ambicije projekta NEOM, pa je Saudijska Arabija sada u potrazi za međunarodnom pomoći u finansiranju ovog ambicioznog projekta.

Serija prezentacija i sastanaka održana je 15. aprila u kineskoj prestonici Pekingu i gradu Šangaju, gde je saudijska Arabija tražila da Kina investira u „Liniju”.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније