Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

01. 05. 2024. 09:10 >> 09:09
Čitaj mi:

DANI BOŠNJAKA U CG

Književna tribina "Umjetnost od riječi"

U okviru manifestacije Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori u podgoričkom KIC-u “Budo Tomović” održana je književna tribina na kojoj su o stvaralaštvu i društvenim okolnostima govorili pisci: Kemal Musić, Enver Muratović, Edin Smailović, Selman Ljačević i moderatorka, mlada pjesnikinja Amra Tahirović.

Selman Ljačević pjesnik iz Tuzi, prisjećajući se početaka, je kazao da ga je turbulentno vrijeme devedesetih natjeralo da zapiše misli koje su ga opterećivale, i to traje.

Kemal Musić je naglasio da pisac ne može da ćuti, objašnjavajući zašto se u knjizi “Dan poslije” bavio fenomenom ćutanja usljed gubitka i bola, ali i opšteg stanja građanskih ćutanja, čak i onada kada bi morali progovoriti da bi sprečavali dramatične posljedice.

Enver Muratović pjesnik čežnje prema bližnjima ocjenjuje da u svim sferama društva imamo bolesti koje su, nažalost, vrlo inspirativne za umjetnike.

Edin Smailović pjesnik je istakao da crnogorsko društvo je postalo školski primjer komedije, samo je problem što se na kraju sve to pretvori u tragediju, objašnavajući da se u realnosti sve pretvara u parodiju.

U okviru Dana kulture Bošnjaka planirano je otvaranje izložbe slika Likovni divan, tribine sa damama, Ženski nam-ponos i Svečana skupština Bošnjaka.

Realizaciju programa podržali su: Fond za zaštiru i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori i Bošnjačko vijeće.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније