Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Т.Г. [ Beta ]

16. 01. 2023. 12:46 >> 12:46

PREDSJEDAVAJUĆI OEBS-A BUJAR OSMANI

"Uništavanje vitalne infrastrukture i stradanja ukrajinskog naroda moraju prestati"

Predsjedavajući Organizacije za evropski bezbjednost i saradnju (OEBS), šef diplomatije Sjeverne Makedonije, Bujar Osmani danas je na početku posjete Ukrajini poručio da mora da prestane agresija na ukrajinski narod, a razaranje te zemlje je nazvao "ludilom".

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije je saopštilo da je Osmani posle dočeka na Glavnoj željezničkoj stanci u Kijevu odmah otišao da posjeti grad Borodjanka u Kijevskoj oblasti, teško pogođen vojnim akcijama.

U okviru posjete Osmanija Ukrajini, navodi se, planiran je niz sastanaka sa visokim predstavnicima Ukrajine.

Predsjedavajući OEBS, šef diplomatije Sjeverne Makedonije, je na početku posjete izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i hiljada Ukrajinaca koji su morali da napuste svoje domove da bi izbjegli razorne posljedice ruske vojne agresije.

"Svi mi koji podržavamo Ukrajinu smo na pravoj strani istorije, na pravoj strani čovječanstva, poštujući pravo na život", rekao je Osmani.

Ministarstvo je prenijelo se da je ministar u Borodjanku bio među ruševinama, porušenim stambenim zgradama i institucijama.

"U oružanim akcijama Rusije uništene su škole, bolnice i druga državna infrastruktura koja se, nažalost, i dalje oštećuje ili uništava", naveo je Osmani.

Predsjedavajući OEBS-a osudio je napad na stambeni objekat u Dnjepru, gdje je pre dva dana poginulo više od 36 ljudi, a više od 35 je ranjeno.

"Nema opravdanja ako se civilni ciljevi neprekidno granatiraju. Ništa ne može opravdati ubijanje civila, ometanje transporta vode i hrane, ometanje rada humanitarnih konvoja. Ništa ne može opravdati kada deca i trudnice ostaju bez grijanja, sa nedovoljno hrane", rekao je Osmani.

Istakao je da je ničim izazvana agresija na Ukrajinu kršenje međunarodnog prava, potencijalna prijetnja regionu, ali i izvor straha i neizvjesnosti za cio svijet.

Osmani je istakao da će OEBS upotrebiti sve mehanizme i alate da pomogne u naporima da se okončaju, kako je rekao, ova stradanja i razaranja.

"Pustoš izazvan vojnom agresijom na Ukrajinu duboko me potresa. Uništavanje vitalne infrastrukture i stradanja ukrajinskog naroda moraju prestati. Potrebna je hitna akcija da se okonča ovo ludilo i pruži pomoć onima kojima je potrebna. Moramo raditi na okončanju patnje, a zatim ponovo izgraditi ova uništena područja", rekao je predsjedavajući OEBS-a.

Osmani je poručio da će Sjeverna Makedonija, kao predsedavajuća OEBS-a, nastojati da nađe način da se ta organizacija vrati u Ukrajinu, i rekao je da će komunikacija sa Rusijom zavisiti od odnosa Moskve prema principima i zalaganjima OEBS-a, kao i da neće dozvoliti nikakve kompromise.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније