Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

П.Р. [ Beta ]

09. 01. 2023. 21:41   >>  21:43

RUSIJA POKRENULA

Krivični postupci protiv dva poznata kritičara Kremlja

Vlasti Rusije su danas saopštile da su pokrenule paralelne krivične postupke protiv poznatog glumca koji je kritikovao ruski rat u Ukrajini i filantropa koji podržava rusku opoziciju, najnovije u višemjesečnom obračunu sa neistomišljenicima.

Ruski Istražni komitet je naveo da je njegov šef Aleksandar Bastrikin naredio pokretanje krivičnog postupka protiv istaknutog ruskog filmskog i pozorišnog glumca Artura Smoljanjinova, koji je napustio Rusiju pošto su njene snage izvršile invaziju na Ukrajinu.

U saopštenju se navodi da je Smoljanjinov, koji je više puta istupao protiv rata u Ukrajini, "dao niz izjava uperenih protiv Rusije u intervjuu jednom zapadnom mediju". Istražni komitet nije precizirao koji od postupaka Smoljanjinova predstavljaju krivično djelo ni za šta će ga optužiti.

Najnoviji, prošlonedjelji intervju Smoljanjinova izazvao je burna negodovanja pristalica Kremlja. Glumac je za evropsku redakciju lista "Nova gazeta" rekao da bi se, kada bi morao da ide u rat, borio "na strani Ukrajine".

"Za mene, to znači da bih se borio na strani moje braće koju su napala moja druga braća", kazao je Smoljanjinov.

Istraga protiv Smoljanjinova pokrenuta je u vrijeme sve oštrije retorike o Rusima koji su napustili zemlju zbog rata.

Poslanici ruskog parlamenta predložili su zapljenu imovine osoba koje su se preselile u inostranstvo ili povećanje poreza za one koji i dalje rade na daljinu za ruske kompanije, dok su ih drugi jednostavno osudili kao "izdajnike".

Drugi krivični postupak pokrenut je protiv istaknutog filantropa Borisa Zimina, koga je ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije stavilo na međunarodnu listu najtraženijih osoba, na osnovu optužbi za prevaru. Zimin je napustio Rusiju 2015.

Zimin je finansirao nekoliko nezavisnih ruskih medija, kao i projekte opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, koji izdržava višegodišnju zatvorsku kaznu. Navaljni, najžešći protivnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da je Zimin platio 79.000 eura za njegovu medicinsku evakuaciju u Berlin, avgusta 2020. godine, kada je opozicionar otrovan nervnim agensom, usljed čega je pao u komu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније