Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

Бета [ R.B. ]

31. 10. 2022. 08:55   >>  08:54

O ODNOSIMA

Šefovi diplomatija SAD i Kine razgovarali o ratu u Ukrajini

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i njegov kineski kolega Vang Ji razgovarali su juče telefonom o odnosima dvije zemlje i o ratu u Ukrajini, saopštila su odvojeno dva ministarstva.

"Državni sekretar razgovarao je o potrebi da se otvore linije komunikacije i da se odgovorno upravlja odnosima između SAD i Kine", saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je povodom razgovora da je "vraćanje kinesko-američkih odnosa na stabilan razvojni put ne samo u interesu dvije strane već ono što očekuje međunarodna zajednica".

Dvojica zvaničnika takođe su razgovarala o ratu u Ukrajini i "prijetnjama koje Rusija predstavlja za svjetsku bezbjednost i ekonomsku stabilnost", objavio je Prajs u saopštenju.

Vang Ji je sa svoje strane pozvao "sve strane da pokažu uzdržanost".

Prema kineskom saopštenju ministar je pozvao da se "pojačaju diplomatski napori da se spriječi dalje pogoršanje situacije u Ukrajini".

Kina, koja je zvanično neutralna u ukrajinskom sukobu, često se od strane zapada smatra suviše pomirljivom prema Moskvi.

Razgovor kineskog i američkog šefa diplomatije održan je nekoliko dana poslije razgovora Vang Jija sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim. "Kina je spremna da produbi razmjenu sa Rusijom na svim nivoima", rekao je tada Vang Lavrovu.

Kao sporno u odnosima SAD i Kine, agencija Frans pres navodi Tajvan, Kinesko more, ljudska prava u Sindjangu, na sjeverozapadu Kine, tehnološki rivalitet i trgovinski rat.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније