Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

А.М. [ BETA ]

10. 10. 2022. 22:20   >>  22:17 1

UKRAJINSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Nastavljamo ofanzivu uprkos raketnim udarima Rusije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da će njegova zemlja nastaviti da oslobađa teritorije pod kontrolom ruskih snaga uprkos raketnim udarima koje je danas izvela Rusija.

Kuleba je za Si-En-En (CNN) rekao da će se sa oslobađanjem nastaviti "šta god da on (Putin) uradi".

"Ovo je rat za opstanak Ukrajine. Ovo je rat za postojanje međunarodnog prava i poretka zasnovanog poretka. Može on da eskalira (rat), može on da radi šta mu se hoće. Ali mi ćemo nastaviti borbu i pobijedićemo", dodao je.

Prema njegovim riječima, "ogromna većina" meta današnjeg ruskog napada na teritoriji Ukrajine bila su energetska postrojenja.

"Nije mi poznato da je ijedan bitni vojni objekat bio na meti. To su bila samo energetska postrojenja, kao i civilne kuće - stambene zgrade".

Kuleba je ocijenio da raketni napad predstalja osvetnički akt ruskog predsjednika Vladimira Putina nakon skorašnjih poraza na bojnom polju.

"Ne bi trebalo da bude nikakve sumnje da je cilj ovih napada bilo terorisanje mirne populacije, i da joj se život oteža što je više moguće. Prilično sam siguran, ubijeđen sam da je ovo rezultat Putinovog poraza na bojnom polju. Kad njegova armija ne može da potuče ukrajinsku armiju, on bira da iz osvete zauzvrat teroriše civile", rekao je Kuleba.

Na pitanje novinara da li je Ukrajina odgovorna za jučerašnju eksploziju koja je teško oštetila drumsko-željeznički most preko Kerčkog moreuza koji spaja Rusiju sa Krimom - ukrajinskom teritorijom koju je Rusija anektirala 2014. godine, Kuleba je odgovorio da "ne zna ko je digao most u vazduh".

"Ne bih isključio da se nešto dešava unutar same Rusije, jer je most tako jako zaštićen sa svih strana", dodao je ukrajinski šef diplomatije.

Rusija je danas ispalila na Ukrajinu 84 krstareća projektila, a u napadima je poginulo najmanje 11 ljudi.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pravdao je ove napade potrebom da se odgovori na ukrajinske "akte terorizma", a za eksploziju na mostu preko Kerčkog moreuza okrivio je ukrajinsku tajnu službu.

Ukrajinski obavještajci su međutim danas saopštili da Moskva planira "masivne" udare projektilima još od početka prošle sedmice.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније