Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ukrajina

T.Г. [ Beta ]

21. 09. 2022. 18:22 >> 18:19
3

BAJDEN

"Rusija sramno prekršila povelju UN u Ukrajini"

Predsjednik SAD Džo Bajden rekao je danas u obraćanju pred Generalnom skupštinom UN da je Rusija "sramno prekršila osnovna načela" Povelje Ujedinjenih nacija sa svojim "brutalnim, nepotrebnim ratom" u Ukrajini.

Američki predsjednik je snažno osudio rusku invaziju i rekao da se "ledi krv" pred izvještajima o ruskim zločinima protiv civila u Ukrajini.

On je rekao da nove nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina prema Evropi pokazuju "nesmotreno zanemarivanje" odgovornosti njegove zemlje kao potpisnice Ugovora o neširenju nuklearnog oružja.

"Mi ćemo stati solidarno protiv ruske agresije. Tačka", rekao je Bajden.

Američki predsjednik je ukazao da ruska "gola agresija" u Ukrajini predstavlja uvredu za suštinu onoga što predstavlja svjetska organizacija, u nastojanju da okupi saveznike da budu čvrsti u podržavanju ukrajinskog otpora.

Za vrijeme boravka u UN Bajden planira da se sastane sa britanskom premijerkom Liz Tras i izvrši pritisak na saveznike da ispune cilj od izdvajanja 18 milijardi dolara da se popuni Globalni fond za borbu protiv side, tuberkuloze i malarije.

Takođe planira da objavi pomoć od 2,9 milijardi dolara za globalnu bezbjednost u hrani potrebnu da se nadoknadi manjak izazvan ruskom invazijom Ukrajine i uticajem klimatskih promjena.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније