Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ M.M.Lj. ]

05. 03. 2023. 13:13   >>  13:16

HERCEG NOVI

Mimozin karneval oborio rekord po broju učesnika

Šesti Mimozin karneval oborio je rekord po broju učesnika, kao i zemalja iz kojih dolaze, saopštili su organizatori. Juče je Herceg Novim prodefilovalo oko 800 karnevalista, uslijedilo je tradicionalno spaljivanje krnevola Fjaka Južinovića, a potom sjajan koncert Tonija Cetinskog.

U Herceg Novi su stigli karnevalisti iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, BiH, Hrvatske, a prvi put i iz Italije i Grčke.

Kapo karnevala poveo je povorku sa centralnog gradskog trga prema Igalu, gdje je publika pozdravila trombonjere, mažoretke, Gradsku muziku Herceg Novi i Mjesnu muziku Đenović. Prisutni su radoznalo i sa oduševljenjem ispratili nastupe 20 karnevalskih grupa koje su raznolikim, maštovitim i atraktivnim kostimima i tačkama donijeli radost, slavili život i prizvali dolazak proljeća.

Uslijedilo je Suđenje Krnevolu, Fjaku Južinoviću, optuženom za sve nevolje koje su Herceg Novi i njegove građane zadesile u protekloj godini, pomno praćeno od strane brojnih okupljenih građana i gostiju.

Sud je Fjaka oglasio krivim po svim tačkama optužnice: za krađu ključa grada i šipki iz Njegoševe ulice, pomjeranje kazaljki na Sahat kuli, incidente u “Jokinoj kužini”, uzurpaciju Doma zdravlja, slanje dojava o bombama u školama, za štrajk frizera i kidnapovanje glumca Mića Lalovića, te krađu Bolnice u Meljinama, državni udar, pokušaj pohare Instituta Igalo i sprečavanje drugog maskenbala, podmetanje požara tokom prošlog ljeta, kao i za uništenje crnogorskog svemirskog programa. Bahati i beskrupulozni Fjako, “zgubidan koji teroriše Herceg Novi, državu Crnu Goru, a i čitav region” po najstrožijoj kazni je spaljen na plaži Bijelo mulo.

Okupljeni su se potom uputili ka bini, gdje su ispratili nastup mažoretki i plesačica Kulturno-sportskog centra “Diano”, a potom sa ovacijama i snažnim aplauzom dočekali Tonija Cetinskog. Jedan od najnagrađivanijih i najpopularnijih regionalnih muzičara izveo je svoje starije i hitove novijeg datuma, kao i pjesme Džibonija i Olivera Dragojevića, praćen raspjevanom publikom.

“Novska publika je odlična. Zapamtio sam jako dobro scene iz prvih redova, publiku koja zna sve tekstove, šta čovjek može više poželjeti nego publiku koja učestvuje, dijeli i vraća emociju”, kazao je Cetinski osvrnuvši se na svoj posljednji koncert u Herceg Novom, takođe na Prazniku mimoze, 2017. godine. Poručio je kroz osmijeh: “Ne valja praviti velike pauze, valjalo bi da vas malo češće posjećujem, jer stvarno se svaki put nekako osjećam kao kod kuće”.

Jučerašnjim programom je na najljepši način zaključen 54. Praznik mimoze, na kojem je tokom proteklih 16 dana održano na desetine kulturnih, zabavnih, dječijih i sportskih događaja koji su bili odlično posjećeni. Međutim, atmosfera Praznika mimoze trajaće u Herceg Novom još neko vrijeme. Programi odloženi zbog kiše, vesela dječja Cvjetna povorka i atraktivna trka karića “Karotrc” najavljeni su za naredni vikend, 11. i 12. marta, a potom slijedi i događaj “Flower power” 01. aprila.

Organizatori Praznika mimoze su Opština Herceg Novi, Javna ustanova kulture “Herceg-fest” i Turistička organizacija Herceg Novi. Prema njihovoj ocjeni, ovogodišnje izdanje manifestacije bilo je jedno od najuspješnijih do sada.

“Mislim da je ovo jedan od uspješnijih Praznika mimoze, jer su ljudi bili zadovoljni”, istakla je direktorica Javne ustanove kulture “Herceg-fest”, Tatjana Ateljević. Ona dodaje da su, uprkos nekim greškama koje će poslužiti kao iskustvo i osnova za unaprijeđenje programa, programi bili uspješni, a komentari koje je do sada čula su pozitivni.

Ateljević ističe da je ove godine u programu bilo za svakoga po nešto.

“Park mimoze je bio osvježenje, ali bilo je puno koncerata, ja sam jako zadovoljna kako su prošle književne večeri, pozorišne predstave, bile su pune sale”, kazao je on.
Govoreći o planovima za jubilarni, 55. Praznik mimoze ocijenila je da treba raditi na obogaćivanju programa, a naročito sadržaja za djecu koji su veoma popularni.

U Turističkoj organizaciji Herceg Novi su prezadovoljni 54. Praznikom mimoze, kako programom, tako i posjetom, kazala nam je direktorica, Milja Vitorović.

“Program je bio veoma sadržajan, što svi komentarišu, i zaista smatram da smo uradili dobru promociju u regionu, ne samo naše promocije u gradovima regiona, već sveukupno što je rađeno na marketingu. Rezultati su tu”, istakla je Vitorović.

Kada je u pitanju broj gostiju, podaci pokazuju da je tradicionalno dobar bio prvi vikend, ali generalno je ove godine zabilježen daleko veći broj gostiju nego prethodnih.

“Prvog vikenda preko 30.000 gostiju, noćas nešto malo manje, ali struktura je otprilike ista kao i na samom početku Praznika. Definitivno prednjače gosti iz Srbije, zatim Republike Srpske, Makedonije, a tu je i Zapadna Evropa jer su nam hoteli još uvijek puni ili 80 odsto ispunjenosti”, kaže Vitorović.

Kako navodi, iako je kiša omela održavanje “Winter flower” događaja, druga sedmica Mimoze ponudila je gostima fenomenalne kulturne programe, koncert Zvonka Bogdana, a klizalište i Park mimoze pokazali su se kao sjajna novina na festivalu. Najavljujući događaj koji je zakazan za novi datum, 01. aprila, Vitorović je izrazila nadu da je ovo početak dugogodišnje saradnje sa Exit festivalom.

“Sam naziv događaja je promijenjen iz “Winter flower” u “Flower power”. Slavićemo dolazak proljeća, buđenje prirode. Upravo toga nam je nedostajalo kako bismo upotpunili taj predsezonski period i zapravo smanjili taj problem sezonalnosti”, poručila je Vitorović.

Zabava na 54. Prazniku mimoze počela je u Parku mimoze, gdje još večeras traju programi. Od 18 časova nastupiće Mustang, od 19.30 Azra Tribute Band, a u 21.30 bend Mjesni odbor koji je juče na takmičenju Picigin pobrao simpatije publike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније