Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ M.M.Lj. ]

05. 03. 2023. 11:07   >>  11:07

PRIJEM

Prijatelji Herceg Novog u Kući Iva Andrića: Oduševljeni Praznikom mimoze

U završnici Praznika mimoze, juče je u Kući Iva Andrića održan prijem za karnevalske grupe koje su ove godine učestvovale u proslavi mimozinog cvijeta, članove Federacije evropskih karnevalskih gradova, te brojne predstavnike pobratimskih gradova i gradova prijatelja.

Predsjednik Opštine Stevan Katić poželio je srdačnu dobrodošlicu gostima u grad mimoze, sunca, ribe, vina, fešti, svega onoga po čemu je Herceg Novi prepoznatljiv dugi niz godina.

„Hvala Vam svima što ste uveličali zatvaranje našeg praznika, kao što to radite već godinama unazad. Posebno mi je puno srce kada vidim da vas je sve veći broj i da se ovdje osjećate kao kod svoje kuće. Uvijek ste nam dobrodošli i uvijek ćete u Herceg Novom imati jednog velikog prijatelja”, poručio je Katić i posebnu zahvalnost uputio NVO „Maškare“ i predsjedniku, Ivanu Peuliću, na entuzijazmu, energiji i preduzimljivosti na organizaciji događaja tokom 16 dana 54. Praznika mimoze.

Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici tradicionalnih gradova prijatelja i pobratimskih opština: Zvezdara, Čepin, Valpovo, Stari grad Beograd, Pećinci, Banja Luka, Višegrad, Novo Mesto, Neum, Mali Zvornik, i opština Senec (Slovačka).

„Ono što smo vidjeli na Prazniku mimoze stvarno nas je iznenadilo, ne samo mene kao načelnika Opštine, već i cijelu našu delegaciju. Očarani smo i možemo reći da je Herceg Novi ovo napravio na jednom visokom nivou i da se predstavio, ne samo u Crnoj Gori, već sigurno da se i u svijetu može predstaviti ovakvim Karnevalom“, kazao je načelnik Opštine Čepin, Dražen Tonkovac.

Načelnik Opštine Višegrad, Mladen Đurđević, istakao je zadovoljstvo činjenicom da je i delegacija tog grada uzela učešća u ovogodišnjem Prazniku mimoze, te podsjetio da su Višegrad i Herceg Novi 2018. potpisali Sporazum o kulturnoj saradnji, kao gradovi u kojima je živio i radio vanvremenski Ivo Andrić.

„Praznik mimoze je nešto što daje pravi pečat ovog prelijepog primorskog gradića. Meni je posebno drago što ćemo i u narednom periodu dodatno formalizovati saradnju između Gradske opštine Zvezdara i Opštine Herceg Novi, ne samo kroz Praznik mimoze, već i kroz mnoga druga sportska, kulturna i obrazovna dešavanja“, kazao je predsjednik Gradske opštine Zvezdara, Vladan Jeremić.

Gradonačelnik Seneca, Pavol Kval, istakao je da je prvi put u Herceg Novom, ali da prijateljstvo dva grada traje već tri decenije. Praznik mimoze je na njega ostavio pozitivan utisak, a istog dojma bio je i predsjednik Opštine Pećinci, Siniša Đokić.

„Ovo što smo vidjeli ove godine je prelijepo, organizacija je vrhunska. I ubuduće će Opština Pećinci biti dio mimozinog festivala. Veliki broj naših građana tokom ljeta provodi svoje vrijeme ovdje u Herceg Novom, a bio je i tokom ovog Praznika mimoze“, naglasio je Đokić.

Predsjednik NVO „Maškare“ Ivan Peulić pozdravio je goste i iskazao dobrodošlicu za visoke zvanice, potpredsjednika Federacije evropskih karnevalskih gradova Josipa Silova i člana Internacionalnog borda Federacije evropskih karnevalskih gradova Aleksandra Vasovića.

„Oni su dijelom zaslužni što Herceg Novi danas ima karneval. Zasluga je svih vas iz federacije i prijatelja koje sam upoznao unazad par godina, kada smo ponovo postali punopravni član Federacije“, poručio je Peulić.

Silov je istakao da mu je izuzetna čast i veliko zadovoljstvo što prisustvuje velikom karnevalskom događaju u Herceg Novom, u završnici Praznika Mimoze, a posebno se zahvalio predsjedniku Opštine, uručivši mu Plaketu sa tradiconalnim sloganom „Memoriam vivat!“ (Uspomena živi!), a potom ga odlikovao i Memorijalnom medaljom Federacije evropskih karnevalskih gradova.

Domaćini su dodijelili i prigodne poklone i posebno pozdravili predstavnike: Federacije evropskih karnevalskih gradova Montenegro, Kotorski i Budvanski karneval, Maskeradu iz Tivta, predstavnike karnevala iz Bele Crkve, Neuma, Vrnjačke Banje, Strumice, Antoniju Novoselac iz Kulturno sportskog centra „Diano“, karnevaliste iz Leskovca, Rakovičku grupu, predstavnike Tuškog karnevala, karnevalske grupe iz Grčke i Italije, te zvončare iz Rijeke i njihovog kapa.

Po završetku ceremonije u Kući Iva Andrića, delegacije su se priključile povorci karnevalskih grupa koja je iz centra grada krenula ka Igalu, gdje se sudilo i presudilo Fjaku Južinoviću, glavnom krivcu svih nedaća u Herceg Novom prethodne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније