Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

B.B. [ Mediabiro ]

26. 07. 2022. 17:32   >>  17:38

OD APRILA VIŠE OD 31.000 POSJETILACA

U NP "Biogradska gora" rekordna posjeta

U Nacionalnom parku "Biogradska gora" uvjereni su da će ovogodišnja ljetnja sezona premašiti rekordnu iz 2019. godine. Direktorica parka Marija Dulović, istakla je da je od otvaranja 29. aprila, park posjetilo 31.118 turista, što je u odnosu na prethodnu godinu za 7.500 veći broj posjetilaca.

Veliki je broj domaćih i stranih turista. Na dan otvaranja auto-puta zabilježena je rekordna posjeta stanovnika Podgorice. U odnosu na druge strance, organizovane grupe iz Izraela prednjače, nakon njih slijede gosti iz regiona.

Šetnja edukativnim stazama oko Biogradskog jezera, plovidba čamcima i kajacima, sportski ribolov, vožnja bicikla, interesantni detalji u Centru za posjetioce, kao i suvenirnica, ovogodišnju ponudu čine raznovrsnom.

"Cijene su na nivou minulih godina. Ulaznica za odrasle iznosi tri eura, dok je za djecu do 15 godina i lica sa invaliditetom ulaz besplatan. Imamo fenomenalnu ponudu na nivou svih pet nacionalnih parkova u Crnoj Gori. To je godišnja ulaznica od 13,5 eura koja obuhvata neograničen broj posjeta", navela je Dulović i dodala da je trenutno aktuelna kampanja "Sportsko ljeto u nacionalnim parkovima".

Nakon manifestacije "Fly fishing" koja se održala 17. jula, a koja je obuhvatila takmičenje u mušičarenju, 6. avgusta očekuje nas "Bjelasica ultra trail", poznatija i kao "Trka tri jezera".

Riječ je o planinskom maratonu namijenjenom profesionalnim i rekreativnim takmičarima, kao i svim ljubiteljima prirode.

"Prvi put u istoriji parka, 6. avgusta u 8 sati, otvoriće se 'Korifej teatar', gdje će se odigrati predstava 'Hasanaginica', koju izvodi Fakultet dramskih umjetnosti sa Cetinja", kazala je direktorica NP "Biogradska gora".

Dulović se osvrnula i na problem poniranja Biogradskog jezera, a o kojem svjedoči i nizak nivo vode. Uz pomoć Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma koji je naručilac projekta sanacije Biogradskog jezera, ovaj problem pokušava da se riješi.

"Stručno gledano, jezero je u pretposljednjem stadijumu, i njegovo nestajanje može trajati i stotinama godina. Trenutno smo svjedoci da je nivo jezera u odnosu na prethodnu godinu znatno niži, a razlog tome su nepovoljne hidrološke prilike", kazala je ona.

Dodaje da je završena prva studija rehabilitacije jezera, i ističe da se samo jezero suočava sa tri problema.

"Prvi problem su ponori, drugi veliki mulj i nanos koji donose rijeka i potok, i treći problem je erozija desne obale Jezerštice. Saniranjem jednog dijela problema nijesmo spasili jezero, prosto je potrebno da se sva tri problema adekvatno riješe, kako bi se sačuvao ovaj prirodni dragulj", poručila je ona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније