Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ B.B. ]

22. 10. 2021. 17:36 >> 17:37

SEZONA U NP DURMITOR

Ostvareno 68 odsto prihoda u odnosu na 2019.

U Nacionalnom parku Durmitor ostvarena je vrlo dobra turistička sezona u datim okolnostima, a ostvaren je ukupni promet od gotovo 68 odsto u odnosu na rekordnu 2019. godinu, zaključeno je na sjednici socio-ekonomskog savjeta Nacionalnog parka održanoj danas na Žabljaku.

Prema riječima direktora Nacionalnog parka Pera Popovića, i pored činjenice da su zadovoljni zbog promijenjene strukture gostiju, sezona u Nacionalnom parku je počela kasnije nego na Crnogorskom primorju.

Osjetio se nedostatak godinama tradicionalnih turista sa ruskog tržišta, kao i veći broj gostiju iz zemalja Zapadne Evrope koji tradicionalno posjećuju durmitorski masiv kao zaljubljenici prirode.

Kako ističu u saopštenju NP, Popović je dodao da je organizovano ukupno trinaest manifestacija, u kojima je Park bio pokrovitelj ili suorganizator.

"Ističemo podršku u organizaciji 'Kajak –fest' festival, koji je održan na relaciji Radovan luka - ušće Sušice, podrška organizaciji 'Black Lake extreme triatlona'– kvalifikacione trke za prvenstvo u ekstremnom triatlonu. Podrška turističkoj organizaciji u organizaciji Wild beauty festivala (koncerta klasične muzike na Crnom jezeru), organizovan je dan NP Durmitora 6. septembra, a povodom 30 godina od proglašenja Crne Gore Ekološkom državom, Nacionalni park je bio domaćin svečane Skupštine Crne Gore koja je održana na platou Crnog jezera u čast tog jubileja", kazao je Popović.

Ispred JPNPCG Veselin Luburić je zadovoljan ostvarenim rezultatima s obzirom na to da se odvijala u specifičnim okolnostima usljed pandemije.

Kazao je da su preduzete mjere na zdravstvenoj zaštiti šuma u određenim područnim jedinicama, izvršene sanitarno uzgojne mjere u šumama u državoj svojini, te doznaka stabala u privatnoj svojini.

"Po pitanju zaštite flore kartiran je stanišni tip alpske i borealne vrištine na lokalitetima Sedla i predjela oko Valovitog jezera i Prutaša. Takođe su kartirani stanišni tipovi alkalne tresave na prostoru Barnog jezera. Za sve odrađene aktivnosti urađena je mapa rasprostranjenja staništa, kao i analiza dijagnostičkih vrsta u okviru tog stanišnog tipa. Po pitanju zaštite faune izvršena je obuka stručnog saradnika za realizaciju aktivnosti monitoringa mrkog medvjeda i uskoro se očekuje nabavka dodatne opreme. U planu je izrada baze speleoloških objekata kojima je bogat durmitorski masiv, radi njihove dalje zaštite i eventualne turističke valorizacije. Nastavljen je monitoring divokoze na teritoriji planinskog masiva Durmitora, u okviru projekta 'Bear in mind', izvršena je terenska aktivnost u vezi jačanja kapaciteta za monitoring zaštićenih i ugroženih vrsta ptica na području Šaranaca i Zminičkog jezera. Sproveden je i niz drugih aktivnosti kako samostalno tako i u saradnji sa drugim institucijama i organizacijama", istakao je Luburić.

Dodao je i da je nastavljeno istraživanje vodenica u kanjonu Tare, kao i istraživanja mlinova u Pošćensko-Komarskom kraju i evidentiranje umjetničkih slika sa motivima Durmitora starije generacije crnogorskih likovnih stvaralaca, a koje se nalaze u muzejskim zbirkama i monografskim i kataloškim izdanjima.

Svi učesnici u diskusiji, predstavnici lokalne uprave i TO, turističke privrede, planinarskih društava, turističkih agencija i NVO sektora, istakli su potrebu za češćim održavanjem ovih sastanaka i tematskih sjednica, kao i neophodnost jasnije koordinacije između nacionalnog parka kao upravljača i lokalnih struktura, sa ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti i rijetkosti i razvoja održivog turizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније