Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

24. 11. 2020. 21:21 >> 21:20

KOALICIJA 27

Nedopustivo stanje upravljanja otpadom na sjeveru

Crna Gora ni poslije 16 godina od uspostavljanja strateškog i zakonskog okvira za regionalizaciju u oblasti upravljanja otpadom nije uspjela da uspostavi takav model na sjeveru naše države, a ni u ostalim regionima to nije riješeno na adekvatan način, ocijenili su iz Koalicije 27.

 

Veći dio evropskog zakonodavstva je preuzet, no, kako tvrde, kada je riječ o implementaciji principa evropske hijerarhije upravljanja otpadom, ona je još uvijek na početku.

"O tome govore izvještaji o napretku, koje svake godine donosi EK. Na probleme u ovoj oblasti je ukazala i naša Koalicija 27, kako u ovogodišnjem, tako i u prethodnim izvještajima iz sjenke, koje je radila.

U poslednjem Izvještaju iz sjenke, naglašavamo da su glavni izazovi u Crnoj Gori, u oblasti upravljanja otpadom: uspostavljanje adekvatne infrastrukture koja bi omogućila sistem selekcije i reciklaže otpada, sanacija brojnih smetlišta širom Crne Gore, rješavanje pitanja industrijskog otpada i uspostavljanje efikasnog inspekcijskog nadzora. Svakako da su uspostavljanje efikasnog i održivog sistema inspekcije, kao i neselektivna primjena kaznene politike najveći izazovi.

Posebno nas zabrinjava činjenica da se ni nakon 16 godina ne nazire rješenje za adekvatno upravljanje otpadom za sjever Crne Gore, imajući u vidu da se tek nedavno odredila lokacija za budući regionalni centar za upravljanje otpadom u Bijelom Polju, na lokaciji Čelinska kosa, koja se nalazi u blizini granice sa opštinom Mojkovac. Upitno je da li će ona ostati kao finalni izbor, imajući u vidu podatak da se mještani sela koja gravitiraju toj lokaciji bune", navodi se u saopštenju.

Iz Koalicije 27 zatražili su od svih nadležnih organa da ubrzaju rješavanje pitanja upravljanja otpadom na sjeveru Crne Gore.

"U momentu kada su i pregovori za Poglavlje 27 već uveliko otvoreni ne možemo sebi dozvoliti da nam se na polovini teritorije odlaže otpad suprotno svim ekološkim, ali i principima održivog razvoja, generalno", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније