Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Turizam

[ ucg.ac.me; Objavila: M.M ]

21. 04. 2019. 10:00 >> 10:06

ŽVAN SAOPŠTIO

"Gradite ski centre i održavajte skijašku kulturu"

"Crna Gora je toliko heterogena po svojoj konfiguraciji da sa svojim planinama ima mogućnost za razvoj skijanja, bilo bi pogrešno da građanima to država ne nudi. Planine su toliko visoke da globalno otopljavanje neće imati presudan uticaj, mada za jedan ozbiljan skijaški tretman bez vještačkog snijega nema ozbiljne budućnosti," saopštio je prof. dr Milan Žvan sa Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani. Istakao je da skijaška kultura treba da se održava zato što, između ostalog, pruža sreću i zadovoljstvo koje ne bi trebalo uskratiti djeci.

Žvan sa Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani bio je jedan od dekana koji je prisustvovao naučnoj koImagenferenciji Crnogorske sportske akademije, održanoj u Dubrovniku. Saradnju sa Crnogorcima počeo je na području skijanja, pomažući im u stručnom radu, prilikom osnivanja MASI-a, nacionalnog skijaškog udruženja Crne Gore.

"Zajedno smo stvarali taj dio sportske struke i sada, od kako se konferencije održavaju u Crnoj Gori, ja sam uvijek gost, jako mi je drago da dolazim i na svim područjima dajem svoj doprinos", rekao je on.

Profesor Žvan smatra vrlo pozitivnim što je crnogorska naučna konferencija o sportu izašla van granica sopstvene države, jer to je prilika za upoznavanje novih krajeva i ljudi, a Dubrovnik je svjetska destinacija, pa je taj korak u pravom smjeru uticao na veliku posjećenost skupa od strane kolega iz različitih institucija koje se bave sportom na raznim stranama svijeta.

"Skijanje je moja struka kojoj sam posvetio svoje vrijeme i istraživački potencijal. Dao sam veliki doprinos skijanju u Sloveniji, pa i u Evropi. Jedan mali dio sam pokušao donijeti u Crnu Goru preko MASI-ja i njegovog predsjednika Lekovića. U poslednje vrijeme kako sam dekan na fakultetu, malo manje vremena ulažem u istraživanje, ali još uvijek sam u toku i kako puno radim sa mladim ljudima u struci, svu svoju pažnju obraćam na fenomen identifikacije i usmjeravanja mladih ljudi u različite sportove. Kod nas imamo jedinstveni sistem praćenja sportskih i antropometrijskih mjera omladine od osnovne pa do srednje škole, i ovom prilikom smo upoznali sa tim sistemom studentsku populaciju, a iz tih rezultata možemo u velikom obimu prognozirati gdje bi se ta djeca mogla usmjeravati," navodi  Žvan.

Sistem motoričkih varijabli se u Sloveniji prikuplja već 30 godina, pa su do sada sakupljeni podaci o motoričkom statusu polovine građana Slovenije. Antropometrija, morfologija i motorika su bazični parametri koje treba svako dijete da ima, kako bi barem sa tih polazišta bili ocijenjeni i mogli biti usmjereni do neke sportske grane, a uz to još dolaze neki fiziološki i psihološki parametri, pa motivi, interesi i želje roditelja...

Motorički najsposobnija djeca su sposobna za više sportova, tako da je jako teško identifikovati u najmlađim godinama za koji sport je dijete više ili manje sposobno. Tu se radi o principima, ineteresima, motivima i željama djece, a presudnu ulogu uvijek odigraju roditelji. Ako su roditelji uporni da djecu zainteresuju za neki sport, koji im stvara zadovoljstvo i čini ih srećnim, djeca će tu i ostati.

S obzirom na to da se na sjeveru Crne Gore rade ski centri pored već postojećih, pitali smo profesora Milana Žvana što misli kao iskusan stručnjak o toj državnoj projekciji, budući da sve više imamo problema sa globalnim zagrijavanjem.

"Crna Gora je toliko heterogena po svojoj konfiguraciji da sa svojim planinama ima mogućnost za razvoj skijanja, bilo bi pogrešno da građanima to država ne nudi. Te planine su toliko visoke da globalno otopljavanje neće imati presudan uticaj, barem ne u doglednom vremenu, mada za jedan ozbiljan skijaški tretman bez vještačkog snijega nema ozbiljne budućnosti. Skijaška kultura treba da se održava. Čovjekova veza sa prirodom je toliko posebna, uzbudljiva i otvara jedno široko polje zadovoljstva i sreće, koje ne bi trebalo oduzimati djeci", zaključuje prof. dr Milan Žvan sa Fakulteta za šport Univerziteta u Ljubljani.

Miomir Maroš, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније