Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P. R. [ Beta ]

29. 09. 2024. 23:09 >> 23:13
Čitaj mi:

neki ministri bili protiv udara

Izrael mjesecima znao gdje je Nasralah

Izrael je znao za lokaciju lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha mjesecima prije nego što je izveden udar u kojem je ubijen, rekla su tri izraelska visokorangirana zvaničnika za Njujork tajms.

Nasralah je ubijen u petak u izraelskom udaru iz vazduha na podzemni štab Hezbolaha u južnom bejrutskom predgrađu Dahije.

Odluka da se izvede taj udar donijeta je u proteklim danima i bez znanja SAD, kada je Izrael ocijenio da takve mogućnosti više neće biti, prenose danas izraelski mediji.

Planiranje operacije je trajalo i dok su izraelski zvaničnici razgovarali sa SAD o potencijalnoj pauzi u neprijateljstvima i prije nego što je premijer Izraela Benjamin Netanjahu otputovao u Njujork u četvrtak ujutru da govori na zasijedanju Generalne skupštine UN.

Dva zvaničnika su rekla da je 80 bombi bačeno u udaru, te da je šest zgrada sravnjeno sa zemljom u Bejrutu.

Hezbolah je u subotu ujutru potvrdio ubistvo Nasralaha zajedno sa komandantom južnog fronta Ali Karakijem koji je preživio pokušaj ubistva nekoliko dana ranije, prenose izraelski mediji.

Sva tri izraelska zvaničnika su potvrdila da Hašem Safidin, rođak Nasralaha i njegov potencijalni nasljednik, nije bio u podzemnom bunkeru u Bejrutu ciljanom u izraelskom napadu.

Zvaničnici izraelskih vazduhoplovnih snaga su rekli da je udar prošao glatko, te da nije bilo grešaka, ni neprijateljske vatre uperene na avione.

Brigadni general Amihaj Levin, komandant vazduhoplovne baze, odakle su poletjeli avioni potvrdio je da je misija davno planirana i zaključio da će ubistvo Nasralaha imati duboke posljedice koje će, kako je rekao, izmijeniti lice Bliskog istoka.

Izraelski TV Kanal 12 je javio da je premijer Netanjahu odobrio udar neposredno prije govora na zasijedanju GS UN, a govorio je nekoliko sati prije napada.

Odluku o napadu u principu donijela je izraelska Vlada u četvrtak uveče i podržao ju je ministar odbrane Joav Galant.

Vašington je navodno bio upoznat s udarom kada su avioni već poletjeli i kada su SAD vjerovale da u dobroj volji vode pregovore sa Netanjahuom i ministrom za strateške poslove Ronom Dermerom o prekidu vatre.

Kada je udar izveden SAD su se osjećale prevaranim. Plan o napadu je završen u ponedjeljak, a diskutovalo se o njemu u srijedu i odmah su ga podržali šef vojske, šef Mosada, ministar Galant i šef unutrašnje bezbjednosne službe.

Neki ministri, uključujući ultradesničare, su se protivili brinući se kakve će posljedice udar u Bejrutu imati na rat u Gazi.

Ministar odbrane i šef vojske su u petak telefonirali Netanjahuu i rekli da preporučuju izvođenje operacije.

Netanjahu se saglasio i potom se obratio na zasijedanju GS UN, a potom su izraelski borbeni avioni počeli da bombarduju ciljeve u Bejrutu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније