Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

18. 06. 2024. 20:37 >> 20:37
Čitaj mi:

zastave, bilbordi

Sablasno puste ulice Pjongjanga pred Putinov dolazak

Rijetka prilika da strane kamere "zavire" u glavni grad Sjeverne Koreje, Pjongjang, bila je upravo danas, pred dolazak Vladimira Putna u zvaničnu posjetu ovoj državi.

Snimci koje su zabilježile kamere agencije TASS, a koje je objavio Rojters, prikazuju sablasno puste ulice Pjongjanga, ali i grad koji je gotovo cio okićen zastavama Rusije i Sjeverne Koreje, bilbordima na kojima je slika ruskog predsjednika, kao i aerodrom koji je u zastavama Rusije i Sjeverne Koreje.

Centralni trgovi Pjongjanga kao i gotovo sve ulice su prazni, tek ponegdje je kamera uspjela da uhvati ponekog prolaznika.

Podsjećamo, Vladimir Putin predsjednik Rusije od danas je u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Koreje, što je njegov prvi odlazak u ovu zemlju poslije 24 godine. Sastaće se sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong Unom u Pjongjangu, što je njihov drugi susret u posljednjih nekoliko mjeseci.

Tokom posjete, kako je najavljeno, biće potpisani „važni dokumenti, jako značajni“, a spomenuto je čak „moguće sklapanje sporazuma o globalnom strateškom partnerstvu“, rekao je novinarima diplomatski savjetnik ruskog presjednika, Jurij Ušakov.

SAD su ranije saopštile da su „zabrinute“ zbog „produbljivanja odnosa“ između Rusije i Sjeverne Koreje u trenutku kada se ruski predsjednik Vladimir Putin sprema da ide u posjetu svom sjevernokorejskom kolegi da potpiše, važne dokumente, kako kažu u Rusiji.

„Ono što nas zabrinjava je produbljivanje odnosa između te dvije zemlje, ne samo zbog uticaja koji će to imati na ukrajinski narod, zato što znamo da se sjevernokorejske balističke rakete stalno koriste za udare na ukrajinske ciljeve, već takođe zato što bi mogao da postoji određen reciprocitet koji bi mogao da utič na bezbjednost na Korejskom poluostrvu“, rekao je portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon Kirbi.

Posjeta Kim Džong Una istočnoj Rusiji
Kada je sjevernokorejski lider Kim Džong Un posjetio istočnu Rusiju u septembru, imao je misiju da vidi što je više moguće ruskog oružja. Tokom višednevne posjete, Kim je bio u pilotskoj kabini jednog od najsavremenijih ruskih borbenih aviona, zatim je imao priliku da vidi strateške bombardere sa nuklearnim kapacitetom, a obišao je i ratni brod u ruskoj pacifičkoj floti.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sa Kimom obišao i najsavremeniji ruski kosmodrom Vostočni, gdje je priznao da će Rusija pomoći Sjevernoj Koreji da izgradi satelite.

Tokom susreta je naglašeno jačanje vojnih veza Moskve i Pjongjanga, ali nije bilo formalnih sporazuma što je iznenadilo neke posmatrače. Međutim, kada Putin uskoro posjeti Sjevernu Koreju – prvi put za 24 godine – možda će biti konkretnijih rezultata od rukovanja, prema nekim analitičarima koji ocjenjuju da dvije strane vjerovatno rade na dodatnom učvršćivanju vojne saradnje, piše Glas Amerike.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније