Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Beta ]

27. 03. 2023. 08:37 >> 08:37

REFORMA PRAVOSUĐA

Masovni protesti izbili širom Izraela poslije smjene ministra odbrane

Masovni protesti izbili su sinoć širom Izraela pošto je premijer Benjamin Netanjahu smijenio ministra odbrane Joava Galanta, jer je pozvao da se privremeno zaustavi ostvarenje plana izraelskog lidera o reformi pravosuđa.

Demonstranti su blokirali glavni autoput u Tel Avivu i palili velike lomače, a u Jerusalimu su ih policajci rastjerivali vodenim topovima ispred premijerovog privatnog doma.

Mašući izraelskim zastavama desetine hiljada demonstranata je izašlo na ulice pošto je Netanjahu objavio smjenu ministra Galanta, okupljajući se spontano i u Haifi i Berševi, a manjih protesta je bilo na više mijesta u zemlji, prenijeli su izraelski mediji.

Demonstranti u Tel Avivu su blokirali autoput Ajalon koji vodi do Jerusalima u oba pravca, najavljujući da će demonstracije trajati do duboko u noć i uzvikivali "Demokratija ili revolt", "Mi se ne bojimo" i "Bibi (Netanjahu) idi kući".

U Jerusalimu su se demonstranti probili kroz ogradu i sukobili sa policijom ispred Netanjahuovog doma i potom otišli do zgrade parlamenta (Kneseta) i premijerove kancelarije, pjevajući i pozivajući ga da podnese ostavku.

Po nepotvrđenim podacima TV Kanala 12, 600.000 do 700.000 Izraelaca je demonstriralo kasno sinoć širom zemlje, od Kirjat Šmone na sjeveru do Ejlata na jugu.

Izraelski list Harec je međutim javio da su demonstrirale desetine hiljada ljudi, a zvaničnih procjena nije bilo rano jutros.

Protesti su trajali više od pet sati pošto je u 22 sata po lokalnom vremenu objavljena smjena ministra.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније