Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Т.Г. [ Beta ]

03. 03. 2023. 18:08 >> 18:10

TRAŽE OSTAVKU PREMIJERA

Hiljade pristalica opozicije na antivladinom protestu u Tirani

Hiljade pristalica albanske opozicije ponovo su danas protestovale u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rama, koga optužuju za korupciju i loše upravljanje ekonomijom.

Demonstrantima, okupljenim u velikom broju ispred zgrade vlade uprkos jakoj kiši, obratili su se bivši predsjednik i premijer Salji Beriša, lider Demokratske stranke, i bivši šef države Iljir Meta, koji vodi ljevičarsku Slobodarsku partiju.

Beriša je pozvao demonstrante da im se "pridruže u revoluciji" radi "zbacivanja kriminalne organizacije (vlade) i spasavanja Albanije i njenih građana".

Današnji skup je četvrti antivladin protest u Tirani u posljednjih mjesec dana. Ramu, lidera socijalista, i njegovu vladu opozicija optužuje za korupciju, veze sa organizovanim kriminalom i loše ekonomske politike, kao i za egzodus mladih Albanaca koji traže posao u zapadnoevropskim zemljama.

Vlada odbacuje optužbe i navodi da drži inflaciju na niskom nivou u poređenju sa drugim evropskim zemljama, da je podigla minimalnu zaradu i subvencionisala račune za struju za porodice i mala preduzeća.

Opozicija optužuje Ramu i da je podmićivao ili davao povlašćeni tretman bivšem kontraobavještajnom zvaničniku američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Čarlsu Mekgonigalu, optuženom u SAD.

Rama je juče u parlamentu rekao da neće podnijeti ostavku, navodeći da opozicija želi "politički da iskoristi pravni proces u SAD koji nema nikakve veze sa Albanijom, vladom ili njime lično".

Opozicija tvrdi da je Rama podmićivao Mekgonigala, optuženog u SAD da je od FBI krio ključne detalje o putovanju u Albaniju 2017. sa bivšim albanskim obavještajnim zvaničnikom, za koga se tvrdi da mu je dao najmanje 225.000 dolara.

Mekgonigal se nekoliko puta sastao sa Ramom i navodno ga pozivao na oprez prilikom dodjeljivanja licenci za bušenje naftnih polja u Albaniji ruskim kompanijama. Rama je priznao da se sastajao sa Mekgonigalom, ali je negirao da mu je davao novac ili povlašćeni tretman.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније