Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Euronews [ R.B. ]

02. 02. 2023. 22:51 >> 22:45

KORUPCIJSKI SKANDAL

Evropski parlament ukinuo imunitet poslanicima zbog "Katargejta"

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) danas su podržali odluku o ukidanju imuniteta Andrei Kocolinu i Marku Tarabeli, na zahtjev belgijskih vlasti koje istražuju tzv. "Katargejt", jedan od najvećih korupcijskih skandala koji je uzdrmao institucije EU.

Odobravajući predlog koji je Komisija za pravna pitanja usvojila u utorak, poslanici EP su danas odlučili da ukinu imunitet Italijanu Kocolinu i Belgijancu Tarabeli.

Odluka zvanično saopštena dvojici poslanika i nadležnim organima. Tarabela je bio prisutan na sjednici i izjavio da će glasati za ukidanje sopstvenog imuniteta. On je rekao da je srećan što mu je ukinut imunitet zato što će mu to "omogućiti da se govori pred istražiteljima".

Izvjestiteljka za ovaj slučaj, poslanica iz Francuske Manon Obri iz grupe Ljevica, u svom izvještaju je preporučila ukidanje imuniteta Kocolinu i Tarabeli kako bi se istraga belgijskih vlasti mogla nastaviti.

Francuska poslanica je saopštila da "uprkos veličini skandala, mjere (Akcioni plan od 14 tačaka) koje je predložila predsjednica EP Roberta Metsola, samo su kap u moru".

"Evropski parlament je brzo ukinuo imunitet poslanicima EP Tarabeli i Kozolinu, u skladu sa mojom preporukom kao izvjestioca. Ovom istragom pravda radi svoj dio posla. Ali, politika ne radi svoj dio posla. Predsjednica parlamenta i glavne (političke) grupe nijesu održale obećanje o ambicioznim reformama dato u rezoluciji usvojenoj u decembru, 'Akcioni plan od 14 tačaka', koji je umjesto obećanja, predstavila Roberta Metsola je laž", izjavila je Obri.

Predsjednica EP Roberta Mecola izjavila je 16. januara da će ova institucija morati da se reformiše, odnosno da se pojačaju nezavisnost, intergitet i odgovornost, kako bi se vratilo povjerenje u proces donošenja odluka u EP.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније