Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

М.М. [ Mina ]

02. 02. 2023. 21:10 >> 21:08

DESETI PO REDU

EU najavljuje nove sankcije Rusiji pred samit sa Ukrajinom

Evropska unija (EU) planira da uvede dodatne sankcije Rusiji u novom paketu kaznenih mjera, desetom po redu od početka ruske invazije na Ukrajinu.

EU se priprema za samit sa Ukrajinom koji će sjutra biti održan u Kijevu.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i tim od 15 članova visoke delegacije EU došli su u Kijev danas na prvi zajednički sastank s ukrajinskom vladom.

Fon der Lajen je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, kazala da su sankcije nametnule visoku cijenu Moskvi, "vraćajući je unazad za jednu generaciju", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Odgovarajući na komentar Zelenskog, koji je rekao da se Kijev nada da će kampanja sankcija EU dobiti zamah nakon što se nedavno činilo da je "malo usporila", Fon der Lajen je rekla da će EU zajedno sa G7 partnerima uvesti dodatnu gornju granicu cijena ruske nafte proizvoda, a do 24. februara.

"Cilj nam je uspostaviti deseti paket sankcija", navela je Fon der Lajen.

Fon der Lajen je, takođe, pohvalila ukrajinsku vladu za preduzimanje brze akcije protiv korupcije, što je jedan od glavnih uslova koje je Brisel postavio kao obavezne za napredak Kijeva na putu ka članstvu u EU.

"Dobro je vratiti se u Kijev, četvrti put od početka ruske invazije", napisala je Fon der Lajen na Tviteru /Twitter/ po dolasku u glavni grad Ukrajine.

Ona je navela da su u Kijevu kako bi pokazali da EU stoji uz Ukrajinu čvrsto, kao i uvijek.

“I kako bismo dodatno produbili našu podršku i saradnju", kazala je Fon der Lajen.

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji su među članovima delegacije.

Borelj je na Tviteru naveo da su u Kijevu da prenesu najsnažniju poruku podrške EU svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju.

"Pomoć EU dostigla je 50 milijardi EUR od početka ruskog rata. Evropa je ostala ujedinjena s Ukrajinom od prvog dana. I dalje će biti uz vas da pobijedite i obnovite (zemlju)", kazao je Borelj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније