Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

02. 02. 2023. 09:07 >> 09:02

SAD

Fed povećao kamatne stope 0,25 odsto

Američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), povisile su u srijedu kratkoročne kamatne stope četvrtinu postotnog boda, dovodeći svoju referentnu stopu na novi raspon od 4,5 i 4,75 odsto, najviši nivo od oktobra 2007.

U svom saopštenju, Fed je priznala usporavanje inflacije dok Fed nastavlja procjenjivati učinak povećanja kamatnih stopa na potrošačke cijene tokom prošle godine, prenosi SEEbiz.

Povećanje stope od 25 baznih bodova označava dalje usporavanje Fedovog tempa povećanja stopa nakon što je Fed podigao stope 50 baznih bodova u decembru i 75 baznih bodova na svakoj od četiri sastanka od juna do novembra, što je najbrži tempo od 1980-ih.

Zvaničnici Feda kazali su u izjavi da je inflacija donekle smanjena, ali je i dalje visoka. Fed više ne primjećuje da rat u Ukrajini doprinosi rastućem pritisku na inflaciju, ali je rekao da ovaj sukob doprinosi povećanju globalne neizvjesnosti.

Fed je u svojoj izjavi o politici saopštio da su tekuća povećanja kamatnih stopa prikladna za postizanje monetarne politike koja je dovoljno restriktivna.

Tržišta su, međutim, očekivala ovosedmični sastanak za znakove da će Fed uskoro prekinuti povećanje stopa. Ali izjava nije dala takve signale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније