Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Бета [ R.B. ]

01. 02. 2023. 16:21   >>  16:15 1

PRITISAK NA VLADU

U Britaniji štrajkuje pola miliona zaposlenih

Desetine hiljada škola u Velikoj Britaniji su djelimično ili potpuno obustavile nastavu, obustavljen je i željeznički saobaćaj, a očekuje se kašnjenja aviona jer je oko pola miliona radnika danas stupilo u štrajk da bi sindikati pojačali pritisak na Vladu sa zahtjevom za veće plate zbog poskupljenja.

Današnji radnički štrajk, najveći u Velikoj Britaniji za više od deset godina, organizovao je savez sindikata koji prosvjetu, državne službenike, javni prevoz.

U narednim danima i nedjeljama planirano je više protesta u koje će se uključiti medicinske sestre i osoblje hitne pomoći.

Štrajkovi koji se u manjem obimu ponavljaju mjesecima poremetili su život Britanaca, a još nije nađeno rješenje za spor sindikata i vlade oko povišice plata i poboljšavanja uslova rada.

Današnji koordisani štrajkovi više djelatnosti znače eskalaciju protestnih akcija sindikata koji su posljednji put u Velikoj Britaniji bili tako organizovani 2011. godine, kada je više od milion radnika u javnom sektoru organizovalo jednodnevni štrajk u sporu oko penzija.

Inflacija u Velikoj Britaniji iznosi 10,5 odsto, najviša u posljednjih 40 godina, izazvana naglim porastom cijena hrane i energije.

Premijer Riši Sunak je poslanicima rekao da su štrajkovi nastavnika "greška" i tvrdi da je njegova vlada nastavnicima već dala najveće povećanje plata u posljednjih 30 godina.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније