Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta/M.L.B. ]

31. 01. 2023. 07:10 >> 07:09
1

PROFESOR UNIVERZITETA KOLUMBIJA

Saks: Sankcije protiv Rusije nedjelotvorne i suprotne međunarodnom pravu

Profesor Univerziteta Kolumbija u SAD Džefri Saks izjavio je u diskusiji sa predsjednikom Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) Vukom Jeremićem da su američke sankcije Rusiji protivne međunarodnom pravu, nedjelotvorne i da su ih podržale države u kojima živi tek 20 odsto stanovnika planete, dok je velika većina svijeta odbila da Rusiji uvede sankcije.

"Sankcije protiv Rusije ne samo što nisu obogaljile rusku ekonomiju, nego je došlo do 'bumerang efekta'. Izazvale su velike negativne globalne posljedice, a Rusija nije prestala da izvozi širom svijeta. Sankcije su veoma naškodile Evropi, jer joj više nije dostupna jeftina energija za industriju", rekao je Saks u diskusiji "Zima našeg nezadovoljstva" u organizaciji CIRSD-a, održanoj u hotelu Metropol.

Saks je rekao da je sankcije prvo uveo "anglo-saksonski dio svijeta" – SAD, Kanada, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland, a potom i EU, Japan i Južna Koreja i Singapur.

"I to je to. Ostatak svijeta je odbio da se pridruži sankcijama jer želi da nastavi da trguje i sa Rusijom i sa Ukrajinom. Oni ne žele da budu dio sukoba za koji smatraju da se mora završiti pregovorima. Većina svijeta se, dakle, ne slaže sa sankcijama Rusiji niti se slaže sa idejom da jedna država tek tako donese odluku o sankcijama protiv druge države i onda još bez ikakvog zakonskog osnova kaže i drugima da prekinu trgovanje sa državom kojoj je uvela sankcije. To ne može da se radi", rekao je Saks.

Saks je dodao da sa Rusijom trguju Kina, Indija, sve azijske države i Latinska Amerika, i oni ne žele da budu dio "proksi rata".

"Oni ne vide taj rat onako kako su Amerikanci mislili da će ga vidjeti – kao ničim neizazvan napad. Razgovarao sam sa liderima širom svijeta i oni dobro razumeju da je riječ o sukobu dvije super-sile, Rusije i SAD, i da nije samo jedna strana odgovorna", rekao je Saks.

Saks je istakao da sankcije "gotovo nikada nisu uspješne u geopolitičkom smislu".

"To je jeftina i laka politika koju Amerika sprovodi godinama i koja iznova i iznova ne donosi rezultat. Amerika često koristi sankcije jer se za njih ne izdvaja novac iz budžeta, ali mogu da načine mnogo štete, a ne zahtijevaju javnu debatu i odobrenje Kongresa SAD. Javnost ne razumije baš najbolje o čemu je riječ, ali koga je briga. Sankcije se uvode potpisom predsjednika SAD, što je drugačije od sankcija koje odobravaju Ujedinjene nacije", rekao je Saks.

Saks je naveo da je nesumnjivo da je "u toku rat Amerike i Rusije, iako ginu ukrajinski građani".

"Oružje, obavještajne podatke, finansiranje rata – sve daju Amerika i njeni saveznici, tako da je riječ o ratu Amerike i Rusije, a to nije dobro jer je riječ o nuklearnim super-silama. Suprotno američkoj propagandi, koja tvrdi da je 'ludak Vladimir Putin' bez razloga započeo rat u februaru 2022. godine, činjenice govore da je rat počeo još u februaru 2014. godine", rekao je Saks.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније