Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Kliks.ba/RSE ]

29. 01. 2023. 16:10 >> 21:19

U HOLANDIJI

Privedeno više od 750 klimatskih aktivista tokom protesta u Hagu

Tokom protesta u Hagu privedeno je 768 demonstranta koji su tražili od holandske vlade da obustavi izdvajanja za eksploataciju minerala. Stotine klimatskih aktivista blokiralo je juče auto-put u oba smjera, protestujući protiv državnog izdvajanja za fosilna goriva kao što su nafta i gas.

Mnogi demonstranti mahali su zastavama u boji sa simbolom ekološke grupe "Extinction Rebellion". A jedan demonstrant je držao natpis napisan na holandskom jeziku: "Ovo je ćorsokak".

Grupa se okupila na putu A12 u blizini privremenog doma holandskog parlamenta. Otprilike sat vremena nakon početka blokade, policajci su počeli da hapse demonstrante koji su odbili da napuste cestu.

Policija je na kraju saopštila da je uhapšeno 768 aktivista, iako su u počeku saopštavali da ih je privedeno 200, dok su iz organizacije "Extinction Rebellion" saopštili da je uhapšeno oko 500 osoba.

Ranije ove sedmice, vlasti su pritvorile šest aktivista te organizacije pod sumnjom za pobunu povezanu s pozivima na organiziranje protesta.

Sudija je u petak potvrdio naredbu kojom se još jednom aktivisti zabranjuje ulazak u to područje na 90 dana. Naredba o hapšenju i isključenju izazvala je nemir među aktivistima koji tvrde da krši njihovo pravo na mirne proteste.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније