Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

П.Р. [ Beta ]

25. 01. 2023. 22:57   >>  22:52

ZATRAŽIO AZIL

Norveška oslobodila bivšeg člana paravojne ruske grupe Vagner

Norveške vlasti saopštile su da su oslobodile bivšeg visokorangiranog člana ruske paravojne grupe Vagner koji je zatražio azil poslije ilegalnog ulaska u zemlju.

Norveška direkcija za imigraciju (UDI) saopštila je juče da je Rus Andrej Medvedev "uhapšen po Zakonu o imigraciji i čeka odluku o određivanju pritvora".

Medvedev je oslobođen iz pritvornog centra, rekao je danas Jon Andreas Johansen iz norveške imigracione policije navodeći da više nema razloga za njegov pritvor.

Medvedev, koji kaže da strahuje za svoj život ako se vrati u Rusiju, prešao je ranije ovog mjeseca u Norvešku koja ima granicu dugu 198 kilometara sa Rusijom. On je odmah prebačen u Oslo što je uobičajena procedura za tražioce azila.

Vladimir Osečkin iz ruske disidentske grupe Gulagu.net, koja je pomogla Medvedevu da pobjegne, rekao je da je on bio u bezbjednoj kući dok nije bez objašnjenja prebačen u imigracioni pritvor.

Njegov norveški advokat rekao je za norveški list Dagbladet danas da je bila "razumna odluka" da se on ponovo oslobodi.

"Još ne znam kakav će biti aranžman sa njim", rekao je advokat listu.

Medvedev je rekao da je bio pod ruskom paljbom prije nego što je prešao u tu skandinavsku državu.

Norveška policija saopštila je da su ih ruski graničari obavijestili o tragovima u snijegu koji ukazuju na to da je neko možda ilegalno prešao granicu.

Norveška nacionalna istražna služba, koja učestvuje u istrazi ratnih zločina u Ukrajini, saopštila je da ispituje Medvedeva koji "ima status svjedoka".

On je navodno rekao ruskoj grupi za ljudska prava da je spreman da ispriča sve što zna o Vagner grupi, njenim aktivnostima i njenom vlasniku Jevgeniju Prigožinu, bliskom Kremlju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније