Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Beta ]

11. 01. 2023. 23:01 >> 22:57

IZVJEŠTAJ EVROPSKOG CENTRA ZA ENERGIJU

Ograničenje cijene nafte uzima mali dio ratne zarade Rusije

Ograničenje cijena i embargo Evropske unije na većinu ruske nafte smanjili su prihode Moskve od fosilnih goriva, ali Kremlj i dalje zarađuje značajan novac za finansiranje svog rata u Ukrajini, jer je ograničenje od 60 dolara po barelu bilo "previše blago", rekli su danas analitičari.

Kombinacija ograničenja Grupe sedam velikih demokratija i zabrane EU koštaju Rusiju oko 160 miliona eura (171,9 miliona dolara) dnevno, saopštio je Centar za istraživanje energije i čistog vazduha iz Helsinkija u studiji prvih nedjelja sankcija koje su stupile na snagu 5. decembra.

Brojke pokazuju da Rusija i dalje uzima 640 miliona eura dnevno od fosilnih goriva, što je pad sa milijardu eura dnevno od marta do maja 2022, neposredno pošto je napala Ukrajinu 24. februara.

Rusija bi izgubila dodatnih 120 miliona dnevno počevši od 5. februara, ako bi EU zabranila uvoz rafinisanih naftnih derivata kao što je dizel gorivo, za koje je Rusija glavni snabdjevač. To bi do februara smanjilo zaradu Moskve na 520 miliona eura dnevno.

Centar je saopštio da je Rusija uspijevala da ostvari 3,1 milijardu eura prihoda od isporuke nafte ispod gornje cijene, ubirajući dvije milijarde eura prihoda od poreza. Snižavanje gornje granice na 25-35 dolara po barelu bi skoro u potpunosti eliminisalo prihod od poreza tako što bi cenu stavilo mnogo bliže ruskoj ceni proizvodnje.

Sadašnja gornja granica je iznad tržišne cene ruske nafte i ostaje u rasponu onoga što je Moskvi potrebno da uravnoteži svoj budžet.

Zapadne vlade su se borile da nađu način da smanje prihod od fosilnih goriva koji je glavni izvor finansiranja budžeta ruske vlade i njenog rata protiv Ukrajine. Prve sankcije uglavnom su izbjegavale blokiranje isporuke nafte i prirodnog gasa, jer je Evropska unija bila u velikoj mjeri zavisna od ruskih fosilnih goriva da bi vodila svoju ekonomiju i zato što su naglo veće cijene energije na početku rata pomogle veliki skok inflacije u Evropi i SAD.

Grupa sedam velikih demokratskih zemalja smislila je gornju granicu cijena kao rješenje da spriječi da ruska nafta teče u druge djelove svijeta i izbjegne naglo veće cijene energenata, a da i dalje smanjuje prihode Kremlja.

Ograničenje se sprovodi tako što se osiguravajućim kompanijama, uglavnom sa sjedištem na Zapadu, zabranjuje osiguravanje isporuka ruske nafte po cijeni iznad gornje granice. Naftni embargo EU blokira većinu ruske nafte koja dolazi brdovima-tankerima.

Smanjenje gornje granice moglo bi da ima nepredvidive efekte, jer je predsjednik Vladimir Putin rekao da Rusija neće prodavati naftu zemljama koje poštuju ograničenje, ali se ta prijetnja nije ostvarila, jer je granica iznad tržišne cijene.

Tržišta nafte, međutim, sada su manje fokusirana na potencijalni gubitak ruske nafte, nego na slabu potražnju zbog usporavanja globalne ekonomije, a cijene su pale.

Istraživački centar koji je sastavljao procjene traži na ograničenje prodaje starih tankera kako bi spriječili Rusiju, njene saveznike i povezane trgovce da sastave zamjensku flotu kako bi zaobišli gornju granicu cijene nafte, a traži i povećanje kazni za izbjegavanje ograničenja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније