Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Б.Б. [ Mina ]

10. 01. 2023. 18:14 >> 18:10

TREĆI SPORAZUM

Lideri EU i NATO potpisali deklaraciju o unapređenju partnerstva

Lideri Evropske unije (EU) i NATO-a potpisali su u Briselu Zajedničku deklaraciju o saradnji, u kojoj ukazuju da se dvije organizacije suočavaju sa najvećom prijetnjom evroatlantskoj bezbjednosti posljednjih decenija i obavezuju se da unaprijede partnerstvo.

Treću deklaraciju, nakon prve dvije koje su potpisane 2016. i 2018, potpisali su generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel i predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula Fon der Lajen.

Potpisnici navode da će podići partnerstvo EU i Alijanse na viši nivo, na osnovu dugogodišnje saradnje, u vrijeme razvoja bezbjednosnih prijetnji i izazova sa kojima se suočavaju, prenosi N1.

Oni su ukazali da su EU i NATO danas suočeni sa najvećom prijetnjom evroatlantskoj bezbjednosti u posljednjih nekoliko decenija i da najoštrije osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu.

"Brutalni rat Rusije protiv Ukrajine krši međunarodno pravo i principe Povelje Ujedinjenih nacija. On podriva evropsku i globalnu bezbjednost i stabilnost", piše u deklaraciji.

Lideri navode da Rusija "mora odmah da prekine taj rat i da se povuče iz Ukrajine", i izražavaju "punu solidarnost" sa Ukrajinom.

U deklaraciji se navodi da NATO ostaje temelj kolektivne odbrane za sve njegove članice i ključni faktor evroatlantske bezbjednosti.

"Prepoznajemo vrijednost jače i sposobnije evropske odbrane koja pozitivno doprinosi globalnoj i transatlantskoj bezbjednosti i koja je komplementarna i interoperabilna sa NATO-om", ističe se u dokumentu.

Lideri su se obavezali da unaprijede partnerstvo NATO-a i EU uz bliske konsultacije i saradnju sa svim članicama, u duhu pune međusobne otvorenosti i u skladu sa autonomijom dvije organizacije u donošenju odluka.

Fon der Lajen je nakon potpisivanja deklaracije, upitana podržava li da se Ukrajini dostave zapadni tenkovi, poput njemačkih Leoparda 2 i britanskih Challengera 2, Fon odgovorila da podržava svu pomoć koja je potrebna Ukrajini.

Ona je navela da da će EU, jačanjem sankcija, nastaviti da vrši pritisak na Rusiju da zaustavi rat, kao i da će proširiti sankcije na zemlje koje podržavaju Rusiju, poput Bjelorusije i Irana, prenosi Hina.

Stoltenberg je ocijenio da treba pojačati pomoć Ukrajini i najavio da će se sljedeće sedmice održati razgovori s ukrajinskom stranom, koja bi trebalo da kaže kakvu pomoć očekuje.

"Sljedeće sedmice, predviđeni su razgovori s Ukrajincima kako bismo vidjeli kakvo im je naoružanje potrebno i ko ga među saveznicima može isporučiti", rekao je Stoltenberg.

On je istakao i da "rastuća samouvjerenost" Kine takođe predstavlja izazov s kojim se NATO i EU moraju pozabaviti.

"Naša deklaracija jasno pokazuje da NATO ostaje temelj naše kolektivne odbrane i ključan je za evroatlantsku sigurnost", kazao je Stoltenberg.

Mišel je naglasio je važnost jačanja strateške autonomije EU-a u odbrani u okviru NATO-a.

"Mi Evropljani želimo da preduzmemo veću odgovornost za svoju odbranu, što znači jačanje evropskog stuba u okviru NATO-a", rekao je Mišel.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније