Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ RTS ]

08. 01. 2023. 19:23   >>  19:19

UHAPŠENA 2001.

Ana Montes, kubanska špijunka u SAD, puštena nakon 25 godina zatvora

Američka državljanka Ana Montes, osuđena za špijuniranje u SAD u korist Kube, puštena je iz američkog federalnog zatvora u Fort Vortu u Teksasu. Montes je za više od deceniju i po predala toliko američkih vojnih tajni Havani da stručnjaci kažu da SAD možda nikada neće saznati punu štetu, navodi Si-En-En.

Kuba je regrutovala Montesovu za špijuniranje 1980-ih godine, a od 1985. do 2001. bila je zaposlena u Odbrambenoj obaveštajnoj agenciji Pentagona kao analitičar. Na kraju je promovisana u glavnog analitičara Kube iz Odbrambeno-obaveštajne agencije (DIA).

FBI i DIA su započeli istragu o Ani Montes u jesen 2000. godine. Potom je 21. septembra 2001. godine uhapšena u Vašingtonu i optužena za zavjeru radi dostavljanja odbrambenih informacija Kubi.

Početkom 2002. godine osuđena je na 25 godina zatvora nakon što je priznala krivicu za špijunažu.

Ana Montes, koja sada ima 65 godina, bila je poznata kao "kraljica Kube". U Ministarstvu pravde u Vašingtonu radila je 1984. godine i studirala je na master studijama na Univerzitetu Džons Hopkins. Često se suprotstavljala podršci predsjednika Ronalda Regana pobunjenicima koji su se borili protiv prokomunističkih režima u Centralnoj Americi.

"Ona je smatrala da SAD nemaju pravo da nameću svoju volju drugim zemljama", rekao je specijalni agent FBI Pit Lap, čovjek koji je vodio istragu protiv Montesove i na kraju ju je uhapsio.

Njen bijes zbog američke spoljne politike zakomplikovao je njene odnose i skrenuo pažnju Kubanaca koji su je namamili da okrene leđa prijateljima, porodici i sopstvenoj zemlji.

Neko u "Džons Hopkinsu" primijetio je njene strastvene stavove o Kubi i ubrzo je upoznata sa regruterima i pristala je da im pomogne.

Otprilike u isto vreme, Montesova se prijavila za posao u Odbrambenoj obavještajnoj agenciji, u kojoj se svakodnevno rukuje vojnim tajnama SAD. Kada je tamo počela 1985. godine, FBI kaže da je već bila potpuno regrutovana kubanska špijunka.

Jedne noći 1996. godine Montesova je pozvana da se konsultuje u Pentagonu tokom međunarodnog incidenta koji je bio u toku, ali je prekršila protokol tako što nije ostala na dužnosti do naredbe o odlasku, što je izazvalo sumnju.

Četiri godine kasnije, kontraobaveštajni oficir DIA Skot Karmajkl čuo je da FBI traži krticu, neidentifikovanog špijuna unutar DIA, koji je radio za Kubu.

Zatim je otputovala u američku pomorsku bazu u zalivu Gvantanamo na Kubi u određeno vreme.

Kada je Karmajkl pogledao spisak zaposlenih u DIA koji su posjetili Gvantanamo tokom tih datuma, pojavilo se poznato ime – Ana Montes.

"Čim sam vidio njeno ime, znao sam", rekao je Karmajkl.

Karmajkl i Lap su se udružili kako bi dokazali da je "kraljica Kube" DIA zaista špijun.

Zahvaljujući "veoma osjetljivim" obavještajnim podacima, bilo je poznato da je neidentifikovana krtica DIA kupila određeni brend, marku i model računara u određeno vreme 1996. godine od nepoznate prodavnice u Virdžiniji.

Lap je uspio da pronađe originalni zapis prodavnice koji povezuje taj računar sa Montesovom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније