Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

О.З. [ Mina-biznis ]

05. 01. 2023. 21:47 >> 21:43

STAMBENA KRIZA

Kanada uvela zabranu strancima kako bi zaštitila svoje građane

Kanada je uvela zabranu strancima da kupuju stambenu imovinu u toj zemlji, kako bi zaštitila svoje građane, odnosno obezbijedila im mjesto za stanovanje usred stambene krize.

Mjera je stupila na snagu u 1. januara, sa ciljem da veći broj domova bude dostupan lokalnim stanovnicima koji se suočavaju sa stambenom krizom.

Kao i širom svijeta, i tamo je potražnja veća od ponude, a cijene neprestano "divljaju", prenosi Blic.

Doduše, u novembru prošle godine došlo je do pada cijene za prosječnu kuću u Kanadi, tako da ona sada iznosi oko 465 hiljada dolara.

U novom kanadskom zakonu, međutim, ima nekoliko izuzetaka koji dozvoljavaju pojedincima, kao što su izbjeglice i stanovnici sa trajnom boravišnom vizom, da nesmetano kupuju kuće.

Krajem decembra Otava je takođe pojasnila da će se zabrana odnositi samo na gradske domove, a ne na "objekte za rekreaciju", kao što su vikendice.

Privremenu dvogodišnju mjeru predložio je premijer, Justin Trudeau, tokom predizborne kampanje 2021. godine, kada su visoke cijene dovele do toga da dobar broj Kanađana ne može da poseduje nekretninu, odnosno postane vlasnik.

Poslije pobjede na izborima 2021, liberali su tiho uveli Zakon o zabrani kupovine stambene imovine od onih koji nijesu Kanađani. Glavna tržišta, kao što su Vankuver i Toronto, takođe su uvela poreze za nerezidente i prazne domove.

Uprkos nedavnom vrhuncu, tržište nekretnina u zemlji se "ohladilo" za prodavce, jer su hipotekarne stope pratile agresivnu monetarnu politiku centralne banke Kanade, uvedene u pokušaju da obuzda inflaciju.

Prema Kanadskom udruženju za nekretnine, prosječne cijene kuće su pale sa vrhunca od preko 590 hiljada dolara na početku prošle godine, na nešto više od 465 hiljada dolara prošlog mjeseca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније